Подобряването на условията на труд и връзката им с бъдещето

...
Подобряването на условията на труд и връзката им с бъдещето
Коментари Харесай

Днес е и Световният ден за безопасен труд


Подобряването на изискванията на труд и връзката им с бъдещето на труда е тематиката на Световния ден за сигурност и здраве при работа през 2019 година Ежегодно на 28 април Международната организация на труда (МОТ) обръща внимание на важен проблем, обвързван със здравословните и безвредни условия на труд. В годината на своя древен празник МОТ прави обзор на 100-годишната работа за възстановяване на сигурността и здравето на работните места, съобщи БГНЕС.

Световният ден на 28 април 2019 година ще бъде единствено началото на събития и действия в международен мащаб по тематиката за сигурността и здравето при работа и бъдещето на труда, които ще продължат през останалата част от годината. „ Ще бъде направен световен отчет, който ще обхване еволюцията на сигурността и здравето от основаването на МОТ през 1919 година досега. И по-важното, отчетът ще засегне измененията в организацията на работа – технологиите, работата през платформи, автоматизация и роботика, демографията, глобализацията, климатичните промени и други фактори, които оказват въздействие върху динамичността на сигурността и здравето при работа “, настояват от МОТ.

Световният ден по сигурност и здраве при работа се провежда за да се възпитавакултура на предварителна защита, която е в основата на предотвратяването на трудовите произшествия и болести, свързани с работата. На 28 април е и Международният ден в памет на починалите при трудови злополуки.

ИА „ Главна ревизия по труда “ има своя значителен принос в предварителната защита на трудовия травматизъм в България. Ежегодно в границите на контрола се откриват сред 180 000 и 200 000 бр. нарушавания, като за всяко от тях се подхващат ограничения за отстраняването му, което води до възстановяване изискванията на труд като цяло, както и попречване на предпоставки за трудови злополуки, които биха могли да се случат в бъдеще.

С европейски средства, обезпечени по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ са създадени, по план „ Превенция за сигурност и здраве при работа “ интерактивни принадлежности за онлайн оценка на риска, кодекси за над 30 стопански действия, кодекси за положителни практики и профили по сигурност и здраве при работа. По план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, също финансиран по оперативната стратегия, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейски структурни фондове, са назначени помощник-инспектори, които могат на място в предприятията да показват функционалностите на инструментите. По плана ще бъдат въведени и новаторски форми на ревизиране посредством въпросници за самоконтрол, които ще разрешат на работодателите да открият до каква степен в цялост са приложили трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди осъществяването на инспекциите на място. 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР