Подобряване на механизмите за контрол и превенция от вредното действие

...
Подобряване на механизмите за контрол и превенция от вредното действие
Коментари Харесай

Категоризират язовирите и затягат контрола върху поддръжката им с нови законови промени

Подобряване на механизмите за надзор и предварителна защита от нездравословното деяние на водите и справяне с провокациите, които пораждат при поддръжката и употребата на язовирните уреди плануват промени в Закона за водите. Проектът на законодателни промени ще бъде прегледан на първо четене на следващия ден във водещата парламентарна Комисия по околната среда и водите, чийто ръководител е бургаският народен представител Ивелина Василева. Законодателното предложение е импортирано за разглеждане в Народното събрание от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Този ангажимент беше стихотворец от държавното управление след последните наводнения. С промените са включени текстове, които съответно засягат настоящата тематика за стопанисването и контрола на общинските язовири.
„ Законопроектът е обвързван с категоризация на язовирите, както от позиция на техническите параметри, по този начин и от позиция на евентуалната заплаха на тези уреди, близостта им до обитаемоте места и сериозна инфраструктура ”, акцентира Ивелина Василева. Тази категоризация се вкарва, с цел да стане още по-ефективен контролът и да се концентрират напъните за обезпечаване на отбрана и предварителна защита.

Към момента на територията на страната са разпознати близо 5700 язовира, от които 4523 са общински. Поддръжката им изисква сериозен финансов запас от общинския бюджет и съществуването на експерти с нужната професионална подготовка, което затруднява общините.

Разпоредбите в новия законопроект ще дадат опция общините и частните притежатели да трансферират към страната собствеността си върху язовирите, които не могат да стопанисват. За задачата ще бъде учредено комерсиално дружество със 100% държавно присъединяване, което ще се грижи за употребата им и ще обезпечава техническата им редовност. Предвиден е и механизъм, по който ще се ремонтират язовирните уреди, за които има незабавна нужда.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР