Подобрява креативността и сплотява екипаОрганизмът се чисти от токсинитеКолкото и

...
Подобрява креативността и сплотява екипаОрганизмът се чисти от токсинитеКолкото и
Коментари Харесай

Интервалното гладуване е измислено от програмисти

Подобрява творчеството и сплотява екипа
Организмът се чисти от токсините

Колкото и необичайно да звучи, моделът на хранене, наименуван интервално недояждане или фастинг, не е фиктивен от диетолози, нито от ексцентрични звезди, а от програмисти от Силициевата котловина.

Преди няколко години медиите на Запад започнаха обезпокоително да оповестяват, че ръководителите на най-големите ИТ компании практикуват краткотрайно самоограничение от храна. Твърди се, че авторитетните босове лимитират освен себе си, само че и своите чиновници: първо, с цел да покачат корпоративния морал, и второ, с цел да синхронизират цялостния умствен развой и да накарат всички да са на една и съща вълна.

Програмистите виждат главната цел на своите гладувания в повишение на успеваемостта и кристална изясненост на съзнанието. Мнозина споделят, че когато отхвърлят храна за дълги интервали, им хрумват нови хрумвания за планове, а неразрешимите преди проблеми стават тривиални и се разплитат от единствено себе си.

Един от главните последователи на гладуването измежду програмистите е Джефри Ву, началник на биохакинг компанията H.V.M.N., както и вложител в огромни ИТ планове. В обществените мрежи мъжът постоянно приказва за здравословния си метод на живот. Всяка седмица Джефри гладува един ден и един път на всеки три месеца прави 3-дневен пречистващ детокс. Между другото, точно той е основателят на най-големите гладни маратони в Силициевата котловина, в които вземат участие хиляди обещаващи програмисти от разнообразни възрасти, националности и възгледи.

Създателят на „ ВКонтакте “ и „ Телеграм “ Павел Дуров също опитва с сходна процедура. За разлика от западните си сътрудници, руснакът отива още по-далеч. През 2019 година той афишира, че в продължение на един месец ще приема единствено вода и нищо друго. Милиардерът от дълго време е разпален по модерните хранителни техники, които счита за ключ освен към здравето си, само че и към сполучливия бизнес. Сега нормалната му диета не съдържа месо, захар, алкохол, млечни артикули или такива с глутен, както и яйца - всички те съгласно него пречат на успеваемостта и въздействат отрицателно на творчеството.

Докато жителите на Силициевата котловина търсят ентусиазъм в глада, жителите на околните Холивуд Хилс също усвояват стилната техника - само че, несъмнено, те се надяват на напълно разнообразни резултати. Наоми Кембъл да вземем за пример от време на време отхвърля храна от доста години, с цел да стартира развой на регенерация на тялото. „ Всички ядем толкоз разнообразни храни, че просто би трябвало да не ядем нищо най-малко един път седмично. Мисля, че това може да удължи живота “, споделя супермоделът.

Дълго време множеството диетолози са внимателни към интервалното недояждане. Те настояват, че е нездравословно за здравето да се пропуща даже едно от главните хранения. Страхът от разпространяването на новата мода не е неоснователен - единствено преди 10-15 години е съвременно, изключително измежду девойките, да не ядат съвсем нищо и да се гордеят с поднорменото си тегло.

Скоро след вълната на строгите диети и увеличението на недоволствата от хранителни разстройства специалистите единомислещо афишират изгодите от многократното хранене с дребни порции. С течение на времето обаче доста последователи на видимо комфортната скица стартират да се оплакват, че не могат да я следват: или непрекъснато се усещат преяли, или просто нямат време да ядат 5-6 пъти дневно. Освен това, с този принцип на хранене би трябвало прецизно да пресмятат калориите.

Ето за какво през последните няколко години диетолозите започнаха да избират една от формите на недояждане - периодическото или интервалното. Тази скица разрешава да спрете да следите деликатно калориите в подмяна на отвод от закуска или вечеря - изберете сами кое сте подготвени да пожертвате, тъй като можете да ядете единствено през поредни 8 от 24 часа на денонощието. Останалите 16 часа пиете вода.

Изненадващо през 2016 година японският молекулярен биолог Йошинори Осуми получава Нобелова премия точно за доказване на изгодите от един от методите за от време на време недояждане. Ученият открива, че при 36-часов отвод от храна тялото стартира развой на автофагия – клетъчно възобновяване и подмладяване посредством потребление на личната сила. Според биолога цялостното еднодневно недояждане един път седмично оказва помощ на човек да се пречисти от токсините, както и да усъвършенства здравето и да резервира качеството на живот.

Все отново експерти предизвестяват, че отводът от храна даже за 16 часа може да е рисков за някои хора, по тази причина преди да подхващат интервално недояждане, е добре да се посъветват с доктор. Рязкото ограничение на калориите може да се трансформира в огромен стрес за тялото, тъй че би трябвало да се уверите, че нямате противопоказания - както най-очевидните (бременност и кърмене), по този начин и по-незабележими (поднормено тегло, проблеми със стомашно-чревния тракт). Дори кратковременно недояждане може внезапно да утежни положението на човек, измъчен от захарен диабет, който да изпадне в гликемична кома.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР