Подобрения в скоростта на изчисленията, паметта и входно-изходните операции поддържат

Подобрения в скоростта на изчисленията, паметта и входно-изходните операции поддържат ...

Сървърният пазар намалява, но е отворен за иновации.


Подобрения в скоростта на изчисленията, паметта и входно-изходните операции поддържат търсенето на корпоративни решения близо до историческия максимум

3,1 милиона сървъра са доставили производителите през третото тримесечие
(снимка: CCO Public Domain)

Глобалният пазар на сървъри регистрира спад през третото тримесечие на годината, сочи анализ на изследователската компания IDC. Но въпреки това анализаторите виждат и положителна тенденция в данните за периода юли-септември 2019 г.

Производителите са доставили през тримесечието общо 3,1 милиона сървъра на световния пазар, което е с 3% по-малко спрямо същия период на миналата година. Приходите от този бизнес намаляват с 6,7% до 22 милиарда долара.

Данните на IDC сочат, че глобалните доставки на сървъри от начално ниво – на стойност до 25 хиляди долара – падат с 4,2% през третото тримесечие и възлизат на 17,9 милиарда долара.

В категорията на сървърите със средна мощност производителите регистрират спад от 14,3% до 3 милиарда долара. Що се отнася до мощните корпоративни сървъри на високо ниво, тук приходите на доставчиците падат с 23,7% до 1,1 милиарда долара.

Продажбите на сървъри с процесорна архитектура x86 намаляват с 6,2% до 20,6 милиарда долара. Останалата част от сървърните машини регистрира спад от 13,1%, до 1,4 милиарда долара.

Въпреки факта, че пазарът на сървъри се свива през последното тримесечие, иновациите в области като ускорените изчисления, паметта в системите за съхранение и следващото поколение входно-изходни операции поддържат търсенето на корпоративни решения близко до историческия максимум, коментира IDC.

Всъщност третото тримесечие на 2019 г. се явява второто най-значимо по отношение на броя доставени корпоративни сървъри за 16-годишен период, като отстъпва само на третото тримесечие на 2018 г., отбелязват анализаторите.

Най-големият производител на сървъри по отношение на приходите остава Dell Technologies, чийто дял през третото тримесечие достига 17,2%, въпреки че продажбите падат с почти 11%. В топ 3 влизат още HPE с дял от 16,8% и Inspur с 9%.

Следва Lenovo, която получава 5,4% от приходите на сървърния пазар. В непосредствена близост до нея е Cisco с 4,9%. Съвместният дял на ODM производителите, които доставят сървърно оборудване директно в центровете за данни възлиза на 26,4%.

Dell е номер едно и по брой на доставените машини – делът на компанията през последното тримесечие е 16,4% спрямо 14,7% за HPE и 10,3% за Inspur. Следващите три места заемат Lenovo, Huawei и Super Micro, с дялове съответно 6,6%, 5,1% и 4,6%.

Източник: technews.bg