Подобно на охлювите, мидите също имат нежни, меки тела, които

...
Подобно на охлювите, мидите също имат нежни, меки тела, които
Коментари Харесай

Мидите и как си правят черупки

Подобно на охлювите, мидите също имат нежни, меки тела, които биха били изцяло беззащитни пред хищниците и суровите условия под водата. Но в природата никой не е оставен толкоз уязвим. Мидените черупки са крепостните стени на тези мекотели, а те си ги построяват сами.

Черупката не е типичната част от тялото - тя не е формирана от клетките на организма, който я носи. Вместо това, тя се състои от три пласта и се построява от вътрешната страна на открито.

Най-външният пласт е тъничък и съдържа белтъчни съединения. Той не е калциран и прилича структурата на човешките нокти.

Под него се разполага главната съставка от мидената черупка - корав калциран призматичен пласт, под който лежи вътрешният седефен пласт, който е в директен контакт с тялото на мидата.

Животното употребява солите и минералите, разтворени в морската вода, с цел да построява преносимия си дом и прави това през целия си живот. Мидите имат способността да възвръщат повреди по черупките си по същия метод, по който ги построяват.

Цветът на черупките зависи доста от храната, която получава мекотелото. Тропическите води са по-богати на разнородни хранителни субстанции и по тази причина цветовете на мидите са по-разнообразни и по-ярки. Същевременно по-студените морета не оферират подобен избор на храна на жителите си и черупките на мидите са по-тъмни и едноцветни. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР