Подобно на невидимия вирус, в края на миналата седмица си

...
Подобно на невидимия вирус, в края на миналата седмица си
Коментари Харесай

Тихо отиващата си справедливост

Подобно на невидимия вирус, в края на предходната седмица си мина и отпътува следващата много скандална вест за правосъдната ни система. Става въпрос за бламирането на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и за това какво излезе като репортаж по тематиката в най-гледаната телевизия съгласно пийпълметричните организации – Нова телевизия. Телевизията на Кирил Домусчиев.
Челните опорни точки в репортажа бяха две. Първата – продуцентът на прословутия музикален клип, сниман в Съдебната палата, поради който на Панов беше отнето стопанисването ѝ, излезе с безусловно противоположна теза за случилото се. По думите му, в контракта за клипа било посочено авансово какво ще се снима и че представител на Върховен касационен съд следил снимачния развой от самото начало. Но с значимо конкретизиране – съгласно контракта, Върховен касационен съд не можел да се меси по време на и след снимане на продукцията.
Вътрешната инспекция на Върховен касационен съд обаче демонстрира друго – че продуцентът " Ню Ърбън Продукшънс " ЕООД е декларирал, че желае да снима в неделя (16 февруари) " атмосферни фрагменти към видеокадри " от филмов откъс на американска комедия със заглавие " Married Young ". На което, задочно правосъдният министър Данаил Кирилов отвръща: " Председателят на Върховен касационен съд (Върховния касационен съд) е ревизирал самичък себе си. И несъмнено, съгласно мен прекомерно неприлично и правно несполучливо в три абзаца се е твърди, че министърът на правораздаването има някаква отговорност. Не, няма. Нямам нито аз, нито Главна дирекция " Охрана ". С други думи – на Лозан Панов инспекцията не коства.
Дали коства или не може обаче да се откри извънредно елементарно. Просто! Това е сторено от Върховен касационен съд в границите на инспекцията – ЕТО ТУК! И в този момент следват нелицеприятните въпроси:
1. Правосъдният министър споделя ли, че цитираният ред нагоре контракт не е този, който е подписан сред Върховен касационен съд и продуцента?
2. Какво мисли правосъдният министър - лъже или не Върховен касационен съд с инспекцията си? (Отговор с " да " или " не " )
3. Кой е служителят на Върховен касационен съд, който е следил снимачния развой? Има ли или ще има ли след къс интервал от време недотам добре обяснима смяна в служебното му състояние и/или финансовото?
4. Кой тъкмо е продуцентът на клипа Пламен Митрев и каква му е професионалната биография? Кои са му най-значимите планове, с чия финансова и менторска помощ са осъществени, кои са главните източници, позволяващи му да развива професионалната си активност – освен като директни финанси, само че и като благоприятни условия да получава финанси?
По мое мнение, за Лозан Панов дните като фактор в правосъдната ни система – като човек, който е контраст на властовото болшинство в тази система, наподобяват преброени. Когато обаче в една система няма противотежести, няма и баланс. Щом няма баланс, системата се обръща единствено на една страна.
На българите наподобява това не им прави усещане и всеобщо не им пука. С актуалната коронавирусна рецесия, чиито стопански резултати занапред ще нараняват доста надълбоко, напълно няма да им пука. Когато си вперен в това да се пребориш за Насъщния, не се оглеждаш много-много какво става към теб. И въпреки справедливостта в едно общество да е най-важното мерило, че това общество може да живее обикновено, да разчита, че постоянно има един съдия, който е недостижим за каквито и да е ползи и да не разрешава на едни да се възползват от други под предлог " страна ", до момента в който в действителност става въпрос за мощно частни ползи, то в България устремно вървим наопаки и към този момент с доста бързи крачки. Вървим там, където сякаш 45 години стигаха. Вървим натам, където не искахме да отидем през лятото на 2013 година!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР