Подобно на много други хора, Джош Фелдман открива, че работният

...
Подобно на много други хора, Джош Фелдман открива, че работният
Коментари Харесай

Голямото преселение на работната сила – в САЩ и по света

Подобно на доста други хора, Джош Фелдман открива, че работният му живот внезапно се трансформира, когато пандемията от COVID-19 настава. Изолацията у дома със фамилията се трансформира в норма, даже когато той продължава да прави работата, която обича, Джош работи като вицепрезидент по водачество и студентски опит в Hillel International, еврейска организация с нестопанска цел.

На него му е належащо известно време, с цел да се приспособи към новия метод на работа и живот, тъкмо както на милиони други. Но в последна сметка се оказва, че са настъпили доста промени в метода му на живот, които са довели до неговото работно и креативно изтощение, настъпили след дълготрайно наслагване на стрес, отмалялост от онлайн метода на живот, десоциализация и дълготрайно прочувствено изцеждане в резултат на дистанцията, изолацията и студенината на онлайн метода на работа и живот. Джош претърпява един от най-популярните явления, против които чиновниците по целия свят се борят от години, само че изключително засилено от началото на пандемията, а точно бърнаут.

Въпреки напъните на неговия шеф да предложи гъвкаво работно време, Фелдман работи непрекъснато. Той постоянно влиза в имейла си незабавно щом се разсъни заран и продължава да прави задания, свързани с работата си, до късно вечерта, даже откакто децата му към този момент са си легнали. Той се пробва да разнообразява живота си и да усъвършенства нещата като интегрира постоянни разходки в работния си ден, само че към момента се бори със мощна изтощеност. И защото пандемията се проточва доста повече, в сравнение с всеки е очаквал, датата на връщане в офиса на Фелдман и всички останали хора по света в неговото състояние се проточва от ден на ден и повече. Това стартира да носи едно тягостно чувство на 40-годишния татко на три дребни деца, който се усеща все по-стресиран и по-изтощен от всички провокации на онлайн метода на живот и обществените ограничавания.

„ Дълго време работех по нестабилен метод. Тези неща са едно от най-големите провокации и се трансформират доста постепенно “ , споделя той.

Накрая през август той избира да направи една радикална смяна. Фелдман напуща положителната си постоянна работа, с цел да сътвори лична организация с нестопанска цел. И той не е единственият, който подхваща сходно решение.

През последната година милиони чиновници по целия свят, работещи на всевъзможни позиции, са напуснали работата си, сменяйки една компания с друга, постоянно заради аргументи като по-добро възнаграждение, предпочитание за смяна на обществената среда, настъпване на многообразие, по-голяма еластичност в работното време, динамичността на работната среда и изискванията и други. Някои чиновници обаче сменят работното място и тъй като предходният им шеф може да е желал да ги върне назад в офиса, а те са били фенове на онлайн режима на работа, или е изискал наложителна имунизация, въпреки че последното рядко е проблем в развитите страни, защото положителното обучение, информацията и качествените институции си правят работата, тъй че всеобщото имунизиране при тях към този момент е завършило.

Каквато и да е повода за това обаче, това огромно „ преселение “ на работната мощ бързо трансформира картината на цели промишлености, като предизвиква внезапни трансформации в цели корпорации и браншове. На самостоятелно равнище, за чиновниците, постоянно тези промени значат преосмисляне на кариерата им. Други разказват тези промени в живота си като част от едно „ духовно събуждане “, защото вземат решение да работят по това да има по-добър баланс в живота им сред работата и дома и фамилията. Някои хора даже се реалокират от огромните градове, до момента в който работят отдалечено по време на пандемията, а в този момент не желаят да се връщат. Други намират обилие от благоприятни условия за работа, която могат да извършват на всички места, до момента в който допреди пандемията са имали опция да работят само в компании и институции, които са покрай техния дом – в по-широк или по-тесен периметър.

„ Хората премислят живота си “, споделя Анди Чаленджър, старши вицепрезидент в компанията за аутплейсмен Challenger Grey and Christmas. И това наподобява се демонстрира по всевъзможен метод.

Работодателите, които нормално се борят даже единствено да съумеят да накарат претендентите за чуят за обещано предложение за работа, не срещат дребна опозиция. Междувременно офис чиновниците като Фелдман постоянно вършат даже огромни скокове като неговия, а точно да отворят личен бизнес.

Експертите споделят, че всичко това евентуално ще продължи надалеч след 2022-ра година.
Промяна на офис културата
Пандемията освен възстановява отдалечените режими на работа. Тя бързо промени и офис културата по целия свят.

Цифрите с напусналите са потресаващи. През април броят на хората, напуснали работата си за един месец, доближиха 3,8 милиона, връх за всички времена, съгласно Бюрото по трудова статистика на Съединени американски щати. През август тази стойност доближи 4,2 милиона. През септември удари нов връх – 4,3 милиона.

Всичко това идва и в миг на рекордно ниски равнища на регистрирана безработица, т.е. на хора, които не са заети и нямат личен бизнес, само че търсят работа. Тоест една сериозна част от хората, които напущат работа и не започват бизнес, в действителност не търсят друга работа. Според данните за Съединени американски щати сега в страната има 11 милиона отворени работни места.

„ Намираме се в този в действителност огромен интервал на промяна на работната мощ сега, когато пандемията даде на хората някои благоприятни условия и принуди доста да спрат за малко и да си отдъхнат “ , споделя Рахаф Харфуш, създател на книгата „ Hustle and Float: Reclaim your Creativity and Thrive in a World Obsessed with work “. „ Това, което следим сега, е че, от ден на ден хора си споделят „ Не желая да се жертвам толкоз доста за работата “ , допълвай той.
Внезапна промяна
Някои икономисти не са изцяло сюрпризирани от актуалната обстановка и не я считат за чак толкоз огромен казус.

„ Много от трендовете, които следим сега, са се случвали и преди “ , споделя Джулия Полак, основен икономист в ZipRecruiter. Тези трендове включват пенсиониране на чиновниците родени в епохата на бейби взрива, ниската раждаемост в избрани десетилетия и прекосяването към отдалечена работа и преди пандемията. „ Въпреки това обаче, пандемията сигурно форсира трансформацията най-малко с 20 до 30 години. “

Икономисти и специалисти по труда споделят, че в действителност сега следим композиция от голям брой трендове едновременно. Първата и най-важна е коронавирусът, който е заразил повече от 286 милиона души по света и е умъртвил повече от 5,3 милиона. Не знаем още какъв брой души пандемията ще извади от работната мощ, нито до какви трансформации следва да докара. Това, което обаче сигурно следим, е един огромен развой, който ще предефинира взаимоотношенията сред чиновници и работодатели.

Както добре знаем, един път въведени, едни обществени придобивки, привички и прерогативи след това мъчно могат да бъдат отнети, да не кажем, че е съвсем невероятно. Онлайн режимите на работа и хибридните им разновидности, опцията за извършване на повече действия отдалечено, както и спомагателните ставки към заплатите, които някои компании дават на чиновниците си от началото на пандемията, съчетани с други обществени бонуси като спомагателни почивни дни при потребност, ваканции и тиймбилдинги, с цел да се избегне професионалното прегаряне и спомагателното многообразие, което работодателите се пробват да вкарат в работната среда са неща, които се откриват като трайни характерности, които всеки един чиновник ще търси отсам отсега нататък и работодателите, които не могат да ги предложат или желаят да ги лимитират, ще наподобява все по-малко атрактивни и в последна сметка могат да се окажат в сложна позиция на пазара на труда, считат голям брой специалисти в региона на човешките запаси, конзола и мениджмънта на личния състав. Дори фирмите, които много желаят да върнат чиновниците си присъствено на работа, последователно осъзнават, че няма да могат да се върнат към офис динамичността и положението, което познавахме допреди пандемията – и това сигурно бележи една смяна, която ще има първокласен резултат върху работните процеси и качеството им. Предстои да разберем по какъв начин тези промени ще се напаснат в обособените браншове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР