Подобно на кукерите в България, ние празнуваме Хелоуин, като се

...
Подобно на кукерите в България, ние празнуваме Хелоуин, като се
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Хелоуин ми напомня за българските кукери

 " Подобно на кукерите в България, ние честваме Хелоуин, като се обличаме в разнообразни костюми ", споделя Херо Мустафа, посланикът на Съединени американски щати в България изявление, пред Ladyzone.bg. 

Кой е сладкишът или усетът на Вашето детство? 

Винаги се сещам за " монстър кукис ". Всеки обича сладки, само че " монстър кукис " са особено нещо. Докато множеството деца получават елементарни бисквитки с шоколадови късчета, аз получавах " монстър кукис ", в които имаше много спомагателни съставки. Най-хубавото на " монстър кукис " е, че всеки може да употребява разнообразни съставки за тези сладки.  

Кой приготвяше тези бисквити у дома? 

Винаги майка ми ги правеше, а ние й помагахме. Помня, че доста се забавлявахме, когато ги приготвяхме дружно. Обичах да върша тези бисквитки с моето семейство. Това беше по-хубаво даже от яденето им.

Пакостливо дете ли бяхте? 

Подобно на всички деца и аз съм се забавлявала доста като дребна. Имам трима по-малки братя, което значи, че постоянно имаше някакви бели. От всички нас аз бях най-отговорната и най-фокусирана върху учението, само че несъмнено съм си оставяла време и за занимания - нещо, което всички деца би трябвало да вършат.

Как празнувате Хелоуин у дома и вършиме ли нещо особено на този ден със фамилията си? 

Да, ние честваме Хелоуин, както вкъщи, по този начин и в Посолството. Обичаме да се ангажираме с обичайните действия към този празник – маскираме се в разнообразни костюми, вършим тиквени фенери и несъмнено – обикаляме къщите за " лакомство или беля ".

Какви са най-ярките Ви мемоари от празнуването на Хелоуин като дете? Пакост или лакомство?

Определено лакомство! Винаги ми е харесвало да обикаляме къщите за " лакомство или беля " в моя квартал, тъй като постоянно получавахме голямо количество бонбони. Кое дете не би се радвало на купища бонбони.

Как бихте описали Хелоуин на всяко дете по света?

Хелоуин е специфичен празник. Маскираш се в някакъв костюм – можеш да бъдеш обичан воин от книга или обичания ти супергерой. Събираш се с другари и фамилията си и се преструваш на някой различен през цялата вечер! Празнуването на Хелоуин е дългогодишна традиция и както доста обичаи в Съединените щати заимства детайли от доста разнообразни култури. Повечето историци смятат, че Хелоуин е обвързван с античните фестивали, отбелязващи края на лятото, началото на зимата и събирането на реколтата. Подобно на кукерите в България, ние честваме, като се обличаме в разнообразни костюми и си организираме тържества. 

Кой е обичаният Ви миг от празнуването на Хелоуин?

Най-много обичам да следя вълнението на децата, когато избират костюмите си, а също и когато обикалят за " лакомство или беля “. Често приготовленията стартират седмици преди празника. Харесвам и това, че възрастните не престават традицията. Днес хора от всички възрасти провеждат събирания за Хелоиун - това към този момент не е единствено празник за децата.

Кой е най-интересният и заплашителен костюм, с който сте чествали Хелоуин? 

Спомням си, че един път боядисах лицето си бяло и залепих блестящи стикери върху него. Не съм сигурна дали съм се опитвала да се дегизирам като някого съответно или просто съм мислела, че с тези стикери ще наподобявам страшна. Няма значение какво тъкмо е било, само че съгласно мен беше доста добра маскировка за Хелоуин.

Намирате ли аналогия сред Хелоуин и някой от българските празници, които познавате?

Както загатнах, Хелоуин постоянно ми припомня за българските кукери, евентуално поради костюмите, само че също и поради далечните исторически корени, които двете обичаи имат в нашите страни. Много одобрявам сложността на кукерските костюми, всички те са толкоз неповторими!

Кой ви е обичаният български празник и с какво го свързвате?

Баба Марта! Харесва ми, че млади и остарели почитат този празник с възторг. Харесва ми, че е празник на зараждащата се пролет и другарството и миг, в който се фокусираме върху желанията си за бъдещето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР