Подобно лечение е между 1600 и 2000 лв.Достъпът до лечение

...
Подобно лечение е между 1600 и 2000 лв.Достъпът до лечение
Коментари Харесай

Наредба затруднява достъпа до лечение


Подобно лекуване е сред 1600 и 2000 лева

Достъпът до лекуване на над 7000 пациенти, страдащи от псориазис, псориатичен артрит и други ревматологични болести, изискващи биологична терапия, ще бъде усложнен. Причина за това са новите правила на НЗОК за изписване на това лекуване. Според тях би трябвало да отпаднат обособените комисии по градове, които дават позволение за започване на терапия с биологични препарати. За задачата сега се основава един-единствен Постоянен експертен съвет, който ще се обитава в София.

Това предизвестиха пациентски организации, съгласно които това ще затрудни достъпа до терапия и ще забави издаването на решения за нея. От друга страна, ще обремени в допълнение болните, които наложително ще би трябвало да пътуват до столицата, с цел да бъдат утвърдени. Освен Постоянния експертен съвет, ще съществуват още три комисии, само че те ще има прави само да издават решения за продължение на към този момент утвърдена терапия.

Според проф. Евгения Христакиева, шеф на Клиниката по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ Стара Загора тези промени са станали факт без претекстове и коментар от здравната каса.  До момента никой не е и казвал има ли проблем в работата на досегашните комисии.

Специалистите са безапелационни, че назначението на лекуване с биологична терапия би трябвало да бъде издавано от наблюдаващия доктор, който следи с години положението на пациента,като то е съобразено със съществени и тежи критерии. Лечението на един пациент с биологична терапия възлиза месечно на сред 1600 и 2000 лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР