Подобни явления са се случвали многократно през последните десетилетияХиляди мъртви

...
Подобни явления са се случвали многократно през последните десетилетияХиляди мъртви
Коментари Харесай

Хиляди мъртви риби в езеро в Северна Гърция

Подобни феномени са се случвали неведнъж през последните десетилетия

Хиляди мъртви риби бяха изхвърлени на брега на езерото Коронея в Северна Гърция вследствие на високите температури и спадащото водно равнище, оповестиха управляващите.

Дългият интервал на суша и високите температури се оказаха пагубни за рибата, съобщи Димитра Бобори, виновна за езерата в района на Македония, представена от Агенция Франс Прес.

Езерото, на 30 километра от град Солун, е дом на сходни феномени неведнъж през последните няколко десетилетия.

Дълбочината на Коронея е спаднала от 2,8 метра през 2014 година до сред 60 и 80 сантиметра в днешни дни, сподели Бобори и добави, че инженерните работи не са съумели да извърнат наклонността.

След няколко предизвестия, призоваващи Гърция да отбрани по-добре езерото, през 2011 година Европейската комисия внесе въпроса в Европейския съд.

Еколозите и гръцката асоциация за наблюдаване на птици упрекват за замърсяването индустрията и селскостопанския бизнес.

От 1995 година насам хиляди мъртви риби са изплували на брега на езерото Коронея най-малко четири пъти. Животът на птиците също е съществено обиден. През 2007 година 200 птици бяха открити мъртви на брега на езерото след зараза от бактерии. Но най-голямото злополучие се случи през 2004 година, когато 4 500 птици починаха след появяването на токсина Clostridium botulinum , разрастващ се в застояла или нечиста вода, който предизвиква заболяването ботулизъм.

Езерото, известно като богато местообитание и основна точка за мигриращите птици , е част от Европейската мрежа за запазване на околната среда „ Натура “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР