Подобни тревожни писма до своите акционери ръководителят на холдинга Berkshire

...
Подобни тревожни писма до своите акционери ръководителят на холдинга Berkshire
Коментари Харесай

Уорън Бъфет предупреди своите акционери за неизбежна мегакатастрофа

Подобни тревожни писма до своите акционери ръководителят на холдинга Berkshire Hathaway до момента не бе изпращал. Според Бъфет, във всеки един миг може да възникне ужасяваща Глобална злополука. Финансистът вижда два евентуални сюжета за нейното развиване, като и в двата случая следствията са извънредно тежки, а загубите – колосални. Ако злополуката бъде преднамерено провокирана от хората, то нейната цел най-вероятно ще бъде финансовата инфраструктура.

„В напълно близко бъдеще човечеството ще се сблъска с злополука от световен мащаб, пред която която разрушителните урагани Катрина и Майкъл ще наподобяват просто смешни„. Това е прогнозата на американския вложител Уорън Бъфет, показана в годишното писмо до акционерите на принадлежащия му холдинг Berkshire Hathaway.

„Глобалната злополука е пред прага ни и сигурно ще се случи. Възможно е това да стане още на следващия ден, а може и след няколко десетилетия“ – отбелязва милиардерът. Той акцентира, че няма по какъв начин да се планува кой тъкмо ще бъде източникът на колапса.

Бъфет показва два вероятни сюжета за развиването на събитията. В първия сюжет човечеството се сблъсква със стихийни бедствия – комбиниране от опустошаващ вихър и мощно земетресение. За настъпването на величествен прелом неведнъж предупреждаваха и предизвестяват геолозите, сеизмолозите и бранителите на околната среда. Очаква се  прелом, който по активност ще надвиши всичко случвало се до момента.

Според специалистите, вероятността от сходна злополука се покачва от активността на хората. Ние продължаваме да използваме въглеводороди, добивът и обработката на които оказват прекомерно отрицателно въздействие на околната среда.

Интересно е, че Бъфет смята, че електрическите автомобили могат да понижат потреблението на изкопаеми горива и да спомогнат за избягването на този сюжет. В същото време съвсем не се влага в инфраструктура, която може да отбрани хората от бъдещи катаклизми.

Редица учени смятат, че за предотвратяването на световната климатична злополука човечеството има единствено 12 години.

Според втория сюжет , 88-годишният милиардер е на мнение, че повода за световната злополука може да бъде хакерска атака, която ще докара до пагубни последици. Според оценките на аналитиците, допустимо е да бъде осъществена огромна кибероперация, която ще докара до загуби от порядъка на от $50 до $120 милиарда. Рискът е максимален за финансовата инфраструктура – онлайн банките, базите данни и банкоматите.

Който и сюжети да стане действителност, фирмите и предприятията ще понесат големи загуби, които не могат да бъдат покрити от всяка застрахователна компания. Разбира се, Бъфет е убеден, че Berkshire Hathaway няма да има сходни проблеми.

Любопитно е, че за смъртоносна бъдеща опасност приказва и различен 88 годишен милиардер. Това е Джордж Сорос, който се тормози, че употребяваните от Китай технологии с изкуствен интелект ще подронят основите на западното демократично общество. Сорос предизвестява и от рисковете, които пораждат от взаимната работа на Китай и Русия.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР