Подобни деяния са особено опасни, тъй като компрометират правата на

...
Подобни деяния са особено опасни, тъй като компрометират правата на
Коментари Харесай

Готвят сериозна промяна в закона, затвор за кражба на самоличност в интернет

Подобни действия са изключително рискови, защото компрометират правата на личността в интернет пространството, написа в законопроекта 

Кражбата на идентичност в онлайн среда ще се санкционира със затвор. Това ще стане, в случай че бъде приет предлагания от Министерството на правораздаването план за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК). Той е оповестен към този момент за разискване в държавния Портал за публични съвещания, написа вестник Сега.

С измененията се създава нов специфичен незаконен състав в главата за компютърни закононарушения в Наказателен кодекс.  Именно той е отдаден на кражбата на идентичност в онлайн среда. Подобни действия са изключително рискови, защото компрометират правата на личността в интернет пространството (право на име, чест и достолепие, изложение, търсене и разпространение на информация и пр.), а могат да доведат до съществени имуществени или неимуществени вреди  (фалшиви поръчки, изтегляне на заеми на непознато име, тормоз, безпокойствие, стрес и др.), аргументират се вносителите.

Наказателна отговорност в този случай обаче ще се носи само при показване за друго, действително съществуващо лице. Под ударите на закона няма да попадат да вземем за пример представянето за книжовен или различен фиктивен воин, прецизират от Министерство на правосъдието.

Основният състав на новото закононарушение е дефиниран по този начин: „ Който посредством осведомителна система или компютърна мрежа се показа за друго лице, като употребява непознато име, фотография или други персонални данни, се санкционира в немаловажни случаи с отнемане от независимост до три години и с санкция до 5000 лв. “. Ако обаче действието е осъществено наново, по отношение на друго закононарушение или за основаване на електронен автограф, тогава наказването е до 6 години затвор. Ако от закононарушението са настъпили тежки последствия, то ще е до 8 години затвор.

В главата за закононарушения срещу паричната и кредитната система пък се добавят  закононарушения, свързани с „ криптоактиви “.

Акцент в проектопромените в Наказателен кодекс е  основаването на нова глава първа „ а “ „ Тероризъм “ . В нея влизат всички незаконни сформира, свързани с тероризма, избрани като такива в интернационалните и европейски актове, по които България е страна.

Според създателите на тези промени, с тях се постига съответствие на българския углавен закон с всички настоящи интернационалните и европейски актове в региона на тероризма и изпирането на пари. Това било и необходимо изискване за изваждане на България от,,сивия лист “ на FATF (междудържавната Работна група за финансово деяние против изпирането на пари).

Новата глава първа „ а “ „ Тероризъм “ обгръща всички закононарушения с терористичен темперамент. Тя съдържа два раздела и спомагателна наредба, по отношение на спомагателните санкции и режима на лишаване на имущества, предопределени за терористична активност.

Първият раздел обгръща същинските терористични закононарушения, криминализиращи самите терористични дейности.  Сред тях са закононарушенията, ориентирани против лица, ползващи се с интернационална закрила; вземането на заложници; завладяването и разрушаването на плавателни средства; застрашаването на сигурността на въздухоплаването; закононарушенията с предмет нуклеарен материал; както и познатите до момента закононарушения с терористична цел, довели до гибел, телесни повреди, заличаване на здания и обекти и др.  Терористичната цел е определима посредством устрема да се внесе ужас и боязън в популацията или да се заплаши или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на непозната страна или на интернационална организация да извърши или да пропусне нещо, или да провокира доста осуетяване или разрушение на съществени политически, конституционни, стопански или обществени структури на страната или на интернационална организация.

Вторият раздел обгръща несъщински терористични закононарушения , които се отнасят до по-ранни подготвителни стадии (приготовление, набиране и обучаване на терористи), съпътстващи и подкрепящи действия (финансиране, проведена терористична активност, пътешестване за тероризъм, персонално укривателство на терорист и др.), както и прояви, свързани със застрашаване с тероризъм (заканване).

Горният предел на наказванията в нововъведените текстове е пожизнен затвор. Това е по този начин, тъй като във всички свои концепции за наказателна политика страната поредно и изрично декларира решение за анулация на наказването пожизнен затвор без подмяна.

С преходните и заключителните разпореждания се оферират и промени и допълнения в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), свързани с отговорността на юридическите лица.  За първи път се регламентира опцията за  формиране на произвеждане за реализация на отговорността на юридическото лице в случаите, когато то е основано или употребявано за тероризъм, изпиране на пари или за закононарушение, осъществено по предписание или в осъществяване на решение на проведена незаконна група. Това ще разреши търсене на административнонаказателна отговорност от юридическите лица и когато не е налице полза от осъщественото закононарушение.

Предлага се също нов логаритъм на установяване на размера на глобите, които ще са според от равностойността на облагата. Така да вземем за пример при размер на облагата над 500 000 лева оптималната глоба ще е до 10 000 000 лева Когато облагата няма веществен темперамент или размерът й не може да се откри, глобата ще е от 5000 до 5 000 000 лева.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР