Подобната визия за бъдещето и натискът от страна на САЩ

...
Подобната визия за бъдещето и натискът от страна на САЩ
Коментари Харесай

Взривяването на “Северните потоци” сближи Китай и Русия

Подобната визия за бъдещето и натискът от страна на Съединени американски щати и НАТО накараха Русия и Китай да мислят, че е по-безопасно да останат дружно. Така специалистите разказват резултатите от визитата на основния посланик на Китайската комунистическа партия Ван И след визитата му в Москва. С кого представителят на КНР съумя да приказва и какво беше наличието на диалозите?

Ван И, началник на Комисията по външни работи към Централен комитет на ККП, се срещна с съветския президент Владимир Путин в сряда. Държавният глава акцентира, че „ руско-китайските връзки се развиват, ние доближаваме нови стадии “. Това се показва, наред с други неща, в комерсиалния оборот сред Пекин и Москва. Според съветския водач задачата от 200 милиарда $ ще бъде реализирана предварително.

Руският президент добави, че страните си сътрудничат в доста области: в филантропичната сфера, в интернационалните организации, в това число Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, БРИКС и ШОС. Путин изрази признателност на Китай за взаимната работа. Той акцентира, че интернационалните връзки в света през днешния ден са комплицирани, те не са се подобрили след разпадането на двуполюсната система, в противен случай, още повече са се изострили.

Между другото, Путин сподели на Ван И, че чака китайският президент Си Цзинпин да посети Русия. „ Изхождаме от обстоятелството, че изпълняваме проектите си за персонални срещи, които ще дадат спомагателен подтик за развиването на нашите връзки “, сподели той. В отговор Ван И съобщи откровени поздрави на съветския президент от китайския водач. Той също по този начин увери, че Китай е подготвен да задълбочи политическото и стратегическо съдействие с Руската федерация.

Няколко часа по-рано държавният консултант на КНР организира диалози с съветския външен министър Сергей Лавров. Китайският представител акцентира, че „ Москва и Пекин, макар неустойчивостта на интернационалната конюнктура, резервират стратегическа увереност и твърдо вървят в посока на образуването на многополюсен свят “.

Дипломатите означиха, че чакат " нови съглашения " в връзките сред двете страни. Ден по-рано с Ван И се срещна и секретарят на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Той сподели, че Западът е отприщил акция за въздържане на Русия и Китай, тъй че Москва и Пекин би трябвало да координират дейностите си на интернационалната сцена. Той също по този начин акцентира, че Руската федерация поддържа Китай по въпросите на Тайван, Синдзян, Тибет и Хонконг. В отговор представителят на КНР метафорично разказа връзките сред двете страни по ориенталски: те са „ здрави като канара и ще устоят всяко тестване на променливата интернационална конюнктура “.

На този декор явно „ сътрудниците оттатък океана “ вършат всичко допустимо изцяло да погубят всякакво доверие в разговора с Китай и Русия. Наскоро непрекъснатият представител на КНР в Организация на обединените нации Чжан Цзюн се възмути от нежеланието на Съединени американски щати да дават доказателства за личната си непорочност в обстановката към " Северен поток ".

В същото време Пекин напълно ясно показва неприязънта си към опитите на Съединени американски щати да извлекат изгода от украинския спор. Така формалният представител на китайското външно министерство Ван Венбин съобщи, че предприятията на американския военно-промишлен комплекс са спечелили колосални суми от доставките на оръжия за Киев.

Според дипломата сходно развиване на събитията опонира на заявеното предпочитание на Съединени американски щати за поощряване на мира. Той също по този начин акцентира, че КНР в никакъв случай няма да одобряват закани от Съединени американски щати по въпроса за руско-китайските връзки. Подобно отстояване на взаимните ползи и изобилието от двустранни контакти приказва за доверие сред двете страни, считат специалистите. Вбиването на чеп в руско-китайското партньорство се оказа непостижима задача за Запада.

„ Русия и Китай имат сходна визия за бъдещето и по редица въпроси. Пекин и Москва взаимно се опълчват на хегемонизма в международната политика. И двете страни през последните години в никакъв случай не са трансформирали тезата за многополюсен свят. Възможно е обаче да го представяме по разнообразни способи “, споделя Алексей Маслов, шеф на Института за азиатските и африканските страни към МГУ “Ломоносов ”.

„ Причината, заради която нашите страни са постигнали такова единение, е, че самият Пекин се изправи пред компликациите на хегемонията. Западните страни постановиха ограничавания върху редица китайски артикули, изключително върху високите технологии. По-специално породиха проблеми с “Хуавей ” и ЗТЕ “, сподели източникът.

„ В същото време Русия и Китай имат голямо пространство за по-нататъшно развиване на съдействието. Говорим за стопански връзки и увеличение на двустранния стокообмен. Очевидно тази година можем да реализираме нов връх по оборот “, показва специалистът.

„ Що се отнася до политиката, тук ние сме дружно за свят без наказания, в който районното водачество ще се развива. Най-важното е, че и двете страни се придържат към концепцията за интегрирана сигурност. Считаме за неприемливо да се намесваме в делата на други страни. За Китай този въпрос е настоящ поради Тайван, а за нас поради Украйна “, сподели източникът.

„ Отделна тематика е взаимоотношението в региона на високите технологии. Стандартите, които съществуват по света са най-вече западни. Това се отнася да вземем за пример за операционни системи и микропроцесори. Тук Китай направи сериозна крачка напред, само че Русия също се е заела с тези разработки “, продължи Маслов.

Москва и Пекин ще си сътрудничат тясно и по въпросите на сигурността. В същото време тематиката за военния съюз с Китай е противоречива. И двете страни неведнъж са казвали, че сходни асоциации сами по себе си са ехтене от Студената война. Възможно е да се работи въз основата на цялостен набор от съглашения, без да се основават съюзи “, твърди китаистът.

„ В същото време, съгласно реториката на китайското външно министерство, излиза наяве, че Москва и Пекин се готвят за по-конкретна борба с Вашингтон и други страни от НАТО. Преди това изработихме взаимна база и преодоляхме известно съмнение, което съществуваше сред страните. Но в този момент има съответни допирни точки – “Северните потоци ” са една от тях “, сподели той.

„ Заслужава да се означи, че Китай няма доста съдружници, които да споделят изцяло всички опасения на страната по въпросите на сигурността. И Русия е един от тези сътрудници, в случай че не и единственият главен “, счита събеседникът.

Според Маслов визитата на Ван И в Русия е било признато доста позитивно в китайските медии и блогосфера. Това се дължи на обстоятелството, че на всекидневно равнище китайците имат извънредно отрицателно отношение към политиката на Съединени американски щати и вследствие на това са доста позитивно настроени към Русия.

„ Всички чакат с неспокойствие визитата на Си Цзинпин в Русия. Местната преса интензивно написа за това. Освен това болшинството счита, че водачът ще пристигна с съответни оферти. По-специално, диалогът може да бъде за това по какъв начин Москва възнамерява да постави завършек на украинската рецесия, защото Китай гради доста от своите проекти от това “, допусна Маслов.

„ Страните препотвърдиха своя ангажимент към правилата на многополюсния свят. Обединени сме от обща злост към всяка форма на хегемонизъм. Сътрудничеството сред Москва и Пекин като цяло се основава на много сходна визия за бъдещето, само че към момента има някои разлики “, склонен е Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европейски проучвания към Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург.

„ Русия гледа на многополярността като на много тежка конкуренция на артисти. КНР подхожда към този въпрос повече от икономическа позиция. Поднебесната империя не отхвърля съществуващите несъгласия със Съединени американски щати или Европейски Съюз, само че напъните се поставят точно в границите на основаването на равноправно съдействие “, акцентира специалистът.

„ Въпреки разликите, страните удостоверяват своя ангажимент към стратегическото партньорство. Възможностите за съдействие са големи. Установяваме икономическо съдействие, развиваме инфраструктурата, която свързва двете страни “, акцентира събеседникът.

„ Невъзможно е да не отбележим взаимоотношението в региона на сигурността. Има общо схващане за обстановката на Корейския полуостров, в Централна Азия, в Азиатско-Тихоокеанския район “, споделя Ткаченко.

„ По принцип Москва и Пекин са в положение взаимно да противостоят на Съединени американски щати и НАТО. Важно е да се разбере, че става дума за дейности в дипломатическата и икономическата сфера. КНР беше извънредно сюрпризирана от информацията за присъединяване на Вашингтон в терористичната офанзива против " Северен поток ". Тук беше ударен доста сензитивен нерв за Китай “, счита специалистът.

„ Пекин от дълго време разчита на стабилността на Европа в икономическата сфера. Подобно безочливо взривяване на тръбопроводи обаче изцяло унищожава всевъзможни очаквания за съответно взаимоотношение с Вашингтон. Става неразбираемо къде да чакаме удар идващия път. Всъщност Щатите могат да унищожат всеки обект, който не им харесва “, акцентира събеседникът.

„ На този декор въобще не е изненадващо, че Русия и Китай се сближават. Сега интензивно се разисква тематиката за възможното идване на Си Цзинпин. Преди това и двата пъти, когато президентът на КНР встъпваше в служба, едно от първите му визити беше у нас. Това е един тип дипломатически етикет във връзка с съюзнически страни. Този жест ще бъде значим знак за това, че руско-китайското партньорство остава мощно “, заключва Ткаченко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР