Подобна политическа криза Австрийската република преживява за първи път от

...
Подобна политическа криза Австрийската република преживява за първи път от
Коментари Харесай

Австрийският канцлер е поставен в трудна ситуация

Подобна политическа рецесия Австрийската република претърпява за първи път от 1945 година. Това съобщи нощес в късните телевизионни вести някогашният австрийски президент Хайнц Фишер, поканен да разяснява създалата се политическа обстановка. В момента " не може или към момента не може да се приказва за държавна рецесия ", съобщи той, " но ситуацията е всичко друго, само че не и устойчиво ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Ситуацията се усложни, откакто канцлерът Себастиан Курц разгласи, че ще предложи на президента да уволни министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, което е казус в историята на Австрия. Реагирайки на това, министрите от квотата на Австрийската партия на свободата обявиха, че освен това състояние напущат кабинета. Намерението на канцлера е шестте овакантени поста да бъдат поети от висши държавни служители или от специалисти до произвеждането на предварителни парламентарни избори. Открит остава въпросът кой ще поеме поста на вицеканцлер.

Най-голямата компликация пред Курц в този миг е желанието на опозицията да внесе избор на съмнение към него. Към нея ще се причисли и Австрийската партия на свободата, както заяви през днешния ден Херберт Кикъл. В този случай държавното управление на Австрийската национална партия, даже на местата на напусналите държавното управление министри да застанат специалисти, няма да има болшинство в Народното събрание, което също ще е казус в австрийската история, както означи Хайнц Фишер. Канцлерът ще разполага с 62 от 183 гласа, а 121 няма да са на негова страна. В този случай вотът на съмнение ще мине. Това също не се е случвало различен път в историята на Втората република, заключи Хайнц Фишер. При това състояние президентът ще би трябвало да разпореди на подобаваща персона, не безусловно политик, да сформира краткотрайно държавно управление. На въпрос дали Фишер ще е тази персона, защото се появиха сходни клюки, политикът отговори негативно.

Най-трудното за по този начин формираното държавно управление ще е да завоюва болшинството от депутатите. Особено значимо за Народното събрание е да се реализира по-стабилен консенсус и по-добра работна атмосфера, означи Фишер, политик с богат опит, който е и някогашен ръководител на Народното събрание. Той посъветва депутатите да реализират консенсус по въпроса да не бъдат одобрявани до произвеждането на новите избори закони с дълготрайни финансови последствия.

Вотът на съмнение против Курц ще внесе в Народното събрание фракцията на партията Сега /бившата Листа Пилц/. Той ще подсилен от АПС и най-вероятно и от Австрийската социалдемократическа партия, която е споделила в диалог с президента своите претенции. В тях се споделя, че в случай че Ван дер Белен не освободи Себастиан Курц, партията ще се причисли към вота на съмнение. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР