Подобна гражданска активност като тази на публичното обсъждане на бюджета

...
Подобна гражданска активност като тази на публичното обсъждане на бюджета
Коментари Харесай

Будни балканджии внесоха близо 30 предложения при обсъждането на бюджета на Община Елена

Подобна гражданска интензивност като тази на общественото разискване на бюджета на община Елена за 2018 година не се помни. Пленарната зала едвам побра хората, пристигнали и от най-отдалечените села, освен да заявят своите претенции, само че и с съответни оферти по какъв начин рационално да се харчат бюджетните пари.

Кметът инж. Дилян Млъзев, който показа бюджетната рамка, благодари на участниците за интензивността и гражданската им позиция. Подобна съпричастност е индикатор, че посоката, определена от общинското управление през последните години при правенето на капиталовата стратегия, е вярна. Близо 90% от дотацията за финансови разноски /1 177 100 лева./ в тазгодишния бюджет е планувана за ремонт на улици и общинска пътна мрежа. Сумата от 909 928 лева е най-голямото предизвикателство т.е по какъв начин да се разпределят тези пари, като единствено по време на общественото разискване постъпиха към 30 оферти. Ако те са добре обосновани, са преди всичко при нареждане на целите, заяви още градоначалникът.

Следват целите на общинското управление, обосновани оферти на групи жители, постъпили в писмена форма, на кметове и кметски наместници и други, в случай че останат пари.
Кметът Млъзев нагледно дефинира бюджет 2018 като здравословна пица – обмислен, малко консумативен, само че реален. Целите при създаването на плана за бюджета не залагат огромни упования. Общият му размер е 10 793 022 лева, повишен е по отношение на първичния бюджет за предходната година с 837 862 лева, най-много поради по-голямата държавна дотация във функционалности обучение и опазване на здравето. За финансиране на делегирани от страната действия са заложени 5 380 237 лева, а за локални действия – 5 402 785 лева Общата изравнителна дотация /892 700 лева./ и целевата дотация за финансови разноски са без смяна от предходната година. Със 71 900 лева е увеличена дотацията за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища и размерът й е 408 600 лева

Местните доходи се резервират на равнището на 2017 година, упованията са за 1 477 354 лева Няма да има нарастване на локалните налози и такси и ще се разчита на положителната им събираемост. При тази бюджетна рамка стремежът на общинското управление е да увеличи успеваемостта при ръководството на обществените запаси, да резервира размера и усъвършенства качеството на предоставяните услуги на жителите.

Инвестиционната стратегия на общината е в размер на 4 702 449 лева В нея са включени и средствата от Европейски Съюз за планове – 2 341 860 лева, от които 2 251 686 лева са за реорганизация на постройките на СУ „ Иван Момчилов “ с внедряване на ограничения за енергийна успеваемост. Инвестиционната стратегия е подсилена с още 431 267 лева, отпуснати по постановления на Министерски съвет за ремонт на водостоци и улици.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР