Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани

...
Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани
Коментари Харесай

Подновяват договора за белодробни трансплантации с Виена

Подновяваме контракта с Виена за белодробни трансплантации за български жители от тази година. Това съобщи ръководителят на " Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация " Стефан Тамбуев.
По думите му, това ще стане факт до седмици посредством Министерството на здравеопазването. Според Тамбуев, това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние.
Той разяснява и случая на 17-годишния Красимир от Шкорпиловци, който не дочака белодробна трансплантация и загуби борбата за живота си месец преди 18-ия си рожден ден.
„ С Краси се занимаваше персонално Наталия Маева от управлението на „ Националната пациентска организация ”, тя е зам-председател и при нас. Натали употребява връзките, които имаше и обезпечи значима здравна екипировка. Тя имаше настройката да приказва непосредствено за Краси с проф. Валтер Клепетко, само че той тогава разгласи, че от тази година възвръщат белодробните трансплантации за български жители във Виена ”, разяснява ръководителят на " Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация ”.
Според него е трябвало още през 2017 година да се продължи договорът с Виена, само че поради тежка администрация това не се е случило.
17-годишният Краси страдаше от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето беше обвързвано с кислороден уред. От предишния май е в листата на чакащите, само че попадна в задънена улица - в България не се вършат белодробни трансплантации, а страната не изпраща български пациенти в чужбина повече от година.

Източник: dir.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР