Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани

...
Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани
Коментари Харесай

Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации

Подновяваме контракта с Виена за белодробни трансплантации за български жители от тази година. Това съобщи в БТВ „ Тази заран " ръководителят на "Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация " Стефан Тамбуев. До седмици би трябвало да се възвърне контракта с АКХ-Виена, добави той. Това е посредством Министерството на здравеопазването. Според него това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние. Тамбуев разяснява и случая на Краси, който не дочака белодробна трансплантация и загуби борбата за живота си месец преди 18-ия си рожден ден.
С Краси се занимаваше персонално Наталия Маева от управлението на „ Националната пациентска организация ", тя е зам-председател и при нас. Натали употребява връзките, които имаше и обезпечи значима здравна екипировка. Тя имаше настройката да приказва непосредствено за Краси с проф. Валтер Клепетко, само че той тогава разгласи, че от тази година възвръщат белодробните трансплантации за български жители във Виена ", разяснява ръководителят на "Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация. Според Тамбуев е трябвало още през 2017 година да се продължи контракта с Виена, само че поради тежка администрация това не се е случило.
Краси е страдал от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето беше обвързвано с кислороден уред. От предишния май е в листата на чакащите, само че попада в задънена улица - в България не се вършат белодробни трансплантации, а страната не изпраща български пациенти в чужбина повече от година.
Почерненото семейство съобщи пред БТВ, че желае обективни санкции за виновните. Майката на Краси означи, че детето й е имало единствено една фантазия - да оздравее. Родителите ще дават парите от дарителската сметка за заболели деца, както и дренажната жилетка, която са получили.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР