Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани

Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани ...

Договорът с Виена за белодробни трансплантации за българи се подновява.


Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани от тази година.

Това заяви пред камерата на БТВ председателят на "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация" Стефан Тамбуев. До седмици би трябвало да се възстанови договора с АКХ-Виена, добави той. Това трябва да стане чрез Министерството на здравеопазването. Според него това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние.

Тамбуев коментира и случая на 17-годишния Краси, който не дочака белодробна трансплантация и загуби битката за живота си месец преди 18-ия си рожден ден. „С Краси се занимаваше лично Наталия Маева от ръководството на „Националната пациентска организация”, тя е зам-председател и при нас. Наталия използва връзките, които имаше и осигури важна медицинска екипировка. Тя имаше нагласата да говори директно за Краси с проф. Валтер Клепетко, но той тогава обяви, че от тази година възстановяват белодробните трансплантации за български граждани във Виена”, коментира председателят на "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”. Според него е трябвало още през 2017 г. да се продължи договора с Виена, но заради тежка бюрокрация това не се е случило.

Краси страдаше от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето беше свързано с кислороден апарат. От миналия май е в листата на чакащите, но попадна в задънена улица - в България не се правят белодробни трансплантации, а държавата не изпраща български пациенти в чужбина повече от година. Почерненото семейство заяви, че иска справедливи наказания за отговорните. Майката на Краси отбеляза, че детето е имало само една мечта - да оздравее. Родителите ще предоставят парите от даритеската сметка за болни деца, както и дренажната жилетка, която са получили. 

Източник: novini.bg