Подновиха отново археологическите разкопки на обект Източна порта на Филипопол.

...
Подновиха отново археологическите разкопки на обект Източна порта на Филипопол.
Коментари Харесай

Подновиха разкопките на “Източна порта на Филипопол“

Подновиха още веднъж археологическите разкопки на обект " Източна врата на Филипопол ". Дейностите се финансират от община Пловдив, а научни ръководители са известните археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева.

Археологическото изследване се прави в осъществяване на предписанията на Експертна комисия от Министерство на културата, която одобри резултатите от разкопките през 2021 година. Поради високата научна стойност на разкритите археологически структури бе решено тяхното изследване и документиране да продължи и през 2022 година.

Разкопките се правят в два бранша. В първия, пред Късноантичната врата, се работи по разкриването на по-ранни културни пластове, свързани с солиден строеж от пясъчник, построен в opus quadratum. „ Квадрат на Opus “ е древноримска строителна техника, при която квадратни блокове от камък с идентична височина се слагат в паралелни курсове, най-често без потреблението на хоросан. Във втория бранш се работи към Маркаврелиевата крепостна стена, където през 2021 год. се разкри постройка с голям брой глинени теракоти и керамика.

В помощ на археолозите в изследването вземат участие студенти от ПУ " Паисий Хилендарски ", които организират археологическата си процедура. Те се образоват в специалностите „ Археология “, „ История “ и „ Опазване на културното завещание “, ръководени от гл.ас. Божидар Драганов и гл.ас. Надежда Кирова.

Археологическият монумент на културата – комплекс „ Източна врата на Филипопол “ е част от огромния план " По крепостните стени на Филипопол ", ориентиран към развиването на две конкурентноспособни туристически атракции в историческия резерват „ Старинен Пловдив ".

Чрез консервация, реституция и експониране на античния комплекс „ Източна врата на „ Филипопол " и на Археологически комплекс „ Небет тепе” и цялостната им социализация ще се поддържа превръщането на тези археологически недвижими културни полезности с категория „ национално значение ", в желани туристически атракции, предлагащи подобаващи условия за целогодишно навестяване. Поредното археологическо украшение на Пловдив в този момент е част и от туристическите направления.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР