Подмярката за демонстрационни дейности по ПРСР ще донесе пряка полза

...
Подмярката за демонстрационни дейности по ПРСР ще донесе пряка полза
Коментари Харесай

Зам.-министър Неков: Подмярката за демонстрационни дейности по ПРСР ще донесе пряка полза за земеделските производители

Подмярката за демонстрационни действия по ПРСР ще донесе директна изгода за земеделските производители и ще им покаже малко по малко по какъв начин да употребяват положителни практики и да усвоят новите технологии в бранша “.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков по време на кръгла маса за подмярка 1.2 „ Демонстрационни действия и дейности по осведомление “ от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020, проведена от Национална селска мрежа.

„ Отварянето на подмярката е значимо поради бързото развиване на технологиите. Знанията, демонстрирани на процедура, могат да покачат конкурентоспособността на стопаните и да се трансфорат в ключ към техния триумф. Земеделските производители и заетите лица в техните стопанства ще имат опцията да се срещнат с положителни индустриални практики и нововъведения в региона на селското стопанство. Виждаме сериозен интерес, като е значимо ресурсът да бъде изразходван дейно и ефикасно “, уточни заместник-министърът.

Той уточни, че подмярката се отваря за първи път, като възможни бенефициенти по нея са висши учебни заведения, професионални гимназии, научни институти и научни центрове (ССА), опитни станции /Държавно дружество „ Научно-производствен център “ (ССА).

Експерти от Министерството на земеделието показаха, че интервалът на банкет е 18 юли – 30 септември 2022 година, а срокът за осъществяване на утвърдените планове е 30 месеца. Предвиден е бюджет от 15 000 000 евро, като оптималният размер на разноските за един план, показан от един претендент е 500 000 евро. Допустимите разноски за вложения, които не са наложителна част от плана, са в размер до 100 000 евро, при интензитет на безвъзмездната финансова помощ до 100 % от утвърдените разноски. Кандидатите би трябвало да разполагат със лични демонстрационни обекти от вида на учебно-опитни полета, проучвателен опитни полета, образователни или проучвателен лаборатории, както и да дават отговор на условията за бенефициент, посочени в член 25, алинея 2 от ЗУСЕФСУ.

Благодарение на демонстрационните действия, тематики като биологично земеделие; точно земеделие; хуманното отношение към животните; ресурсната ефективност; сигурност на храните; социално-икономическата устойчивост; биоразнообразие и агроекология, които от време на време звучат неясно за избрана част от земеделските стопанства, посредством демонстрации на процедура могат да станат използвани в бизнеса на стопаните и доста да подобрят техните стопански резултати, разясниха участниците в срещата.

Момчил Неков съобщи пред представителите на образованието и науката: „ Имаме невиждан запас за идващия програмен интервал, задачата ни бе да реализираме конкурентоспособно земеделие. От вас зависи какъв брой бързо ще бъдат усвоени новите технологии посредством демонстрационните действия “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР