Подложената на удари турска лира достигна нови рекордни ниски нива

...
Подложената на удари турска лира достигна нови рекордни ниски нива
Коментари Харесай

Турската лира падна с още 5% спрямо долара

Подложената на удари турска лира доближи нови рекордни ниски равнища по отношение на щатския $, като загуби към пет % от цената си, защото напрежението със Съединените щати не демонстрира признаци на облекчение, съобщи БГНЕС.

Лирата се търгуваше за 5,85 $, което е загуба на стойност в деня от 5,5%. Въпреки това турската валута въпреки всичко до известна степен възвърне цената си, откакто по-рано за първи път в историята се срина до 6,0, и даже в един миг като се търгуваше на 6,2.

Лирата към този момент загуби над една трета от цената си както по отношение на $, по този начин и по отношение на еврото тази година. Валутата на Анкара изпитва усложнения от опасенията за вътрешната икономическа политика и политическата обстановка.

Турция продължава да бележи един от най-лошите спадове в връзките си със Съединените щати поради задържането през последните две години на американския свещеник Андрю Брънсън и редица други въпроси.

Също по този начин интернационалните пазари са доста загрижени заради насоката на икономическата политика на Турция, където инфлацията доближи 16%, само че централната банка не подвига лихвения %, с цел да противодейства.

След като завоюва на 24 юни изборите, които съществено усилиха пълномощията му, президентът Реджеп Тайип Ердоган стегна контрола си върху номинално самостоятелната централна банка и назначи шурей си Берат Албайрак за началник на Финансовото министерство.

Редактор: Румен Скрински
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР