Подкупи от 1500 до 2500 лв. на човек са взимали

...
Подкупи от 1500 до 2500 лв. на човек са взимали
Коментари Харесай

Фалшивите ТЕЛК-ове като търговско предприятие, откриха над 1.6 млн. лв. на участници в схемата

Подкупи от 1500 до 2500 лева на човек са взимали лекари за издаване на подправени удостоверения от ТЕЛК. При интервенцията във Варна през вчерашния ден за арестувани 45 души, а като обвинени са привлечени шестима.
 Барети арестуваха лекари във Варна
Сред тях има петима лекари и един медиатор, те са арестувани за 72 часа. 

Работили са като комерсиално дружество, сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев. Кардиолог и неговият брат - сирийци, били в основата на незаконната скица. Разпитани са 31 души, взимали инвалидни пенсии без съображение. 

У двама от лекарите са открити към 20 хиляди лв., а в две банкови касети на участници в схемата са открити над 1.6 млн. лева. 

Схемата започвала с издаването на документи за несъществуващи хронични болести, освен при последните случаи, а и по принцип в страната. В някои случаи ТЕЛК получавали изцяло здрави хора, в други - процентът неработоспособност, от който зависи пенсията, се завишавал.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи старши комисар Ивайло Иванов уточни, че инспекциите са почнали от областите, където има отпуснати най-вече инвалидни пенсии. В област Силистра се оказало, че 30% от популацията получава такива финансови помощи, а в Софийска област, където инспекция върви от през вчерашния ден, 15 на 100. 

От началото на годината Специализираната прокуратура е почнала 44 досъдебни производства по случаи против издаването на подправени ТЕЛК-ове. До момента проверяващите са разкрили случаи на подправени ТЕЛК-ове в Ловеч, Търговище, Силистра и Плевен. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР