Подкрепяме удължаването на срока за ползване на въглищата при производството

...
Подкрепяме удължаването на срока за ползване на въглищата при производството
Коментари Харесай

Проф. Любен Тотев, БМГК: Каква роля играе добивът на въглища в икономиката на България?


Подкрепяме удължаването на периода за прилагане на въглищата при производството на електрическа енергия “, Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Любен Тотев от Българска минно-геоложка камара (БМГК), представяйки позицията на камарата.

Топлата електрическа енергия е директно обвързвана с добива на въглища у нас и упоритостите за радикални промени в енергетиката от страна на Европейския съюз (ЕС) заплашват доста съществено този бранш на родната стопанска система, разяснява екеспертът.Според него към 5% от брутния вътрешен артикул на страната се дължи на активността на миннодобивната индустрия.

Когато въглищните централи в България бъдат закрити, ще бъдат освободени към 8 хиляди работни места от въгледобивната индустрия плюс още 40 хиляди чиновници от свързани с промишлеността сфери, акцентира той.

Според проф. Тотев казусът с въглищните централи е изключително настоящ в страните от Западните Балкани и най-много в Полша, където енергетиката е мощно подвластна от изкопаемите горива.

Тотев разяснява и сигурността при добива на въглища за българската енергетика до 2050 година, наблягайки, че за момента годишно са обезпечени по над 30 млн. тона въглища доникъде на века, които ще бъдат употребявани при производството на електрическа енергия.

По неговите думи България е притисната да ограничи количеството излъчвания на въглероден диоксид, което оказва въздействие върху цената на електрическата енергия.

В същото време в изявление по телефона икономистът Красен Станчев уточни, че нисковъглеродният преход не е единствено въпрос на национално равнище, само че и на интернационално.

„ Необходимо е да бъде открита опция на въглищните централи в страната “, съобщи Станчев.

Той означи, че Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 1 “, която е притежавана от AES България, създава хранилища за предпазване на електрическа енергия, които в действителност съставляват огромни акумулатори с потенциал от 10 мегавата.

Според отчет на Българска академия на науките към две трети от сегашните въглищни мощности могат да действат до 2035 година Останалата една трета ще би трябвало да бъде изведена от употреба, разяснява Станчев.

Целия диалог можете да видите във видеото на страницата на Bloomberg TV Bulgaria: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2019-05-20/kakva-rolya-igrae-dobivat-na-vaglishta-v-ikonomikata-na-balgariya

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР