Подкрепяме предложението за извънредно положение, но в условията му е

...
Подкрепяме предложението за извънредно положение, но в условията му е
Коментари Харесай

ДПС подкрепи извънредното положение, но с условие

Подкрепяме предлагането за изключително състояние, само че в изискванията му е неприемливо противоконституционно лишаване и ограничение на съществени права и свободи на жителите.
Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от парламентарната естрада по отношение на предлагането за изключителното състояние.
" Ние от Движение за права и свободи ще подкрепим решението за въвеждане на изключително състояние. Когато става въпрос за отбрана живота и здравето на хората, от първостепенно значение е да се подхващат и вкарат всички ограничения за опазване здравето и живота на всеки един човек.
Това изисква освен приемане на решението, само че и съответни проекти за деяние, които да се извършват при гарантиране на конституционните права и свободи ", сподели още Карадайъ.
Той уточни, че Движение за права и свободи ще поддържа ограниченията против ковид. " Предложението на държавното управление е навременно и вярно. Конституционно е пълномощията на Народното събрание да разгласи изключително състояние въз основа на предложенията на Министерски съвет.
На изключителното съвещание на Председателския съвет и тук в зала чухме от ген. Мутафчийски и от министър-председателя информация за фактическата конюнктура, както и нужните ограничения, в това число и гаранции за спазването на констицуионните права на жителите.
Трябва да е ясно, че въвеждането на изключително състояние и използване на изключителни ограничения има гаранционен темперамент. Легитимната Конституционна цел на въвеждането на подобен ексклузивен режим на действие на конституционната система е да отбрани и запази конституционния ред.
Сега се обръщам към всички български жители: би трябвало ясно да се подчертая, че приемане на решение за оповестяване на изключително състояние значи, че и Народното събрание значи настояща законодателна власт, която има контролни пълномощия във връзка с държавното управление без да се позволява делегирано законодателство от страна на изпълнителната власт- Недопустимо е противоконституционно лишаване и ограничение на съществени права и свободи на жителите в изискванията на изключително състояние ", посочи още Карадайъ, представен от Фокус.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР