Подкрепяме перспективни scale-up компании и инвестираме в развитието на бизнес

...
Подкрепяме перспективни scale-up компании и инвестираме в развитието на бизнес
Коментари Харесай

Петя Димитрова: Дигитализацията е пътят, по който вървим

" Подкрепяме перспективни scale-up компании и влагаме в развиването на бизнес средата у нас ", споделя Петя Димитрова

[Пощенска банка] #3 в общото класиране

#7 Стабилност и риск
#1 Ефективност и доходност
#7 Устойчивост и динамичност
5 Размер Визитка

Петя Димитрова е отпред на Пощенска банка от 2012 година, когато поема постовете на основен изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет. Кариерата й във финансовата институция обаче стартира през 2003 година като основен финансов шеф на осемте дъщерни компании на Eurobank EFG в България. Преди това е работила за " ПрайсуотърхаусКупърс ", както и за посолството на Съединени американски щати в София.

В момента е и член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, както и на управителните препоръки на БОРИКА, фондация " Атанас Буров ", съдружие " Ендевър България " и Международния банков институт. Член е и на Университетския съвет на Американския университет в България, Форума на младите международни водачи към Световния стопански конгрес, както и на Young Presidents’ Organization (YPO) и други Димитрова е квалифициран експерт-счетоводител от Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (АССА) в Лондон, има и ЕМВА степен от Университета в Шефилд, Англия. Как оценявате банковия бранш в България през 2018 година и какви са упованията ви за развиването му през 2019 година?

- Несъмнено 2018 година беше извънредно мощна за банковия бранш у нас и данните изрично го демонстрират – облагата на банките пораства с двуцифрени темпове, всички бизнес сегменти се развиват доста позитивно, а качеството на кредитния портфейл продължава да се усъвършенства. Това е добра вест освен за банките, а за цялата стопанска система, тъй като е резултат от по-високата икономическа интензивност на потребителите и предприятията. Това демонстрира оптимизъм и предпочитание за осъществяване на перспективни планове. Конкретно за Пощенска банка мога да дефинира 2018 година като най-успешната в нашата история – продължихме със постоянния си органически напредък, постигнахме рекордни финансови резултати и растеж, по-бърз от междинния за пазара. И тук особено желая да благодаря на нашите клиенти и акционери за доверието, а на нашите чиновници – за високия професионализъм и мотивация, тъй като това са значимите предпоставки за триумф.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Положителната макроикономическа рамка дава съображение да чакаме и 2019 година да бъде добра за банковия бранш. Сред главните фактори за това са планиран растеж на стопанската система от над 3%, рекордно ниското равнище на безработица, действителен растеж на приходите и не на последно място – продължаващите атрактивни условия за кредитиране за самостоятелни и бизнес клиенти.

След 2016 година български банки още веднъж са подложени на обзор и стрес тест - този път от ЕЦБ. Очаквате ли да се види друга картина и инспекцията ще има ли резултат върху активността?

- Нашият бранш постоянно е бил един от най-силно контролираните – всички съблюдаваме единните европейски регулации и работим в синхрон с условията на общия пазар на финансови услуги. Още повече че огромна част от банките у нас, включително и Пощенска банка, са част от интернационалните групи, които са под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ) и за тях тези инспекции към този момент са общоприета процедура. Провеждането на обзор на качеството на активите е общоприета регулаторна процедура и е обикновено да бъде осъществявана на всеки няколко години. В допълнение, институциите организират сходни стрес проби най-малко един път годишно като част от вътрешния разбор на адекватността на капитала.

Всеобщото очакване беше, че идва краят на рекордно ниските лихви, само че в този момент ЕЦБ и Федералният запас трансформират политиката си. Какви са вашите упования и какво съветвате вашите клиенти?

- Лихвените равнища в България заради обвързаността на лв. с еврото и тясната интеграция на стопанската система ни с европейската са малко или доста подвластни от решенията на ЕЦБ. Действително упованията бяха, че ЕЦБ през тази година ще стартира да подвига лихвите, откакто през миналата година Федералният запас на Съединени американски щати (Фед) направи това няколко пъти. Вече е ясно, че това няма да се случи до края на 2019 година и политиката на ЕЦБ остава стимулираща предвид на по-слабите вероятности пред икономическия напредък на еврозоната. Фед неотдавна също разгласи, че не възнамерява лихвени покачвания до края на 2019 година, което съставлява сериозна смяна по отношение на досегашната политика. Подобна нерешителност е разбираема, тъй като сега има доста фактори, които могат да повлияят върху европейската и международната стопанска система, като Брекзит, идните избори за Европейски парламент и комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай.

От друга страна, запазването на паричната политика в композиция с високата ликвидност на българската банкова система значи задържане на рекордно ниските лихвени равнища у нас към този момент. Ние обаче съветваме клиентите си да бъдат внимателни. Доверието на клиентите е най-ценният актив за нас в Пощенска банка. Стремежът ни е да бъдем за потребителите си съветник, финансов специалист, сътрудник – точно по тази причина постоянно обсъждаме с тях дълготрайните им вероятности и благоприятни условия за вдишване на дълг, защото рано или късно обръщането на лихвения цикъл ще се случи и заради това ниската рента през днешния ден не би трябвало да е главен мотив за търсене на заем.

Предвиждате ли нови покупко-продажби по сливания и придобивания в банковия бранш и през тази година или процесът е към края си?

- Очакванията ми за актуалната година са първо да приключат стартиралите покупко-продажби в бранша, без директно да виждам на хоризонта нови. Като цяло обаче наклонността към уедряване в бранша – както в България, по този начин и на международно равнище, е изцяло естествена и ще продължи. В модерния свят дребните банки мъчно намират своята ниша – огромните банки са по-конкурентоспособни, по-сигурни, по-ефективни и разполагат с повече запаси за вложения в цифрови и новаторски артикули и услуги, които непрекъснато да усъвършенстват потребителско преживяване и обслужване. Искаме да можем да даваме повече на потребителите при по-изгодни условия – това е в основата на процеса на консолидация в банковия бранш.

Какви са упованията ви за стопанската система на страната и кои ще са моторите на растежа?

- Очаквам 2019 година да бъде следващата добра година за българската стопанска система по всички индикатори. Основните мотори на растежа ще бъдат потреблението и вложенията, като някои огромни инфраструктурни планове се чака да бъдат стартирани през тази година. Финансовият бранш също ще даде своя принос, като продължи да кредитира жизнеспособни бизнес планове, с което ще бъдат подкрепени и всички останали браншове на стопанската система.

Какъв е фокусът в активността на вашата банка за тази година?

- Нашата цел и през 2019 година ще бъде да продължаваме да растем и да предлагаме все по-иновативни артикули и услуги, с цел да отговорим на най-високите потребителски упования. Удовлетворението на клиентите остава във фокуса на нашата дълготрайна тактика, а дигитализацията е пътят, по който вървим, с цел да им го осигурим в оптимална степен.

Един от основните планове в тази посока е стартиралата смяна на концепцията на нашите клонове. Те поетапно ще стават цифрови – с интериор, основан особено за улеснение на модерния консуматор, и със зони за самообслужване, които да му дават личен метод и неповторимо " потребителско странствуване " (т.нар. customer journey).

Като част от нашата задача за цифровизация продължаваме да развиваме и останалите си цифровите канали, тъй като растежът при използването им е впечатляващ. Освен че надграждаме EVA, първият банков чатбот у нас, нашето мобилно и интернет банкиране, работим и по други новаторски планове, които ще започват през годината.

Друг водещ приоритет за нас като обществено виновна компания, е инвестицията в развиването на планове с добавена стойност за обществото. В партньорство с " Endeavor България ", една от най-авторитетните световни предприемачески мрежи, създадохме стратегия за цялостна поддръжка на разрастващи се компании. Ще селектираме най-хубавите от тях и ще им предоставим своите ноу-хау, експертиза, финансиране и поддръжка. Подкрепяме перспективни scale-up компании и влагаме в развиването на бизнес средата у нас. Смятаме, че това е правилният път да растем дружно и да вършим стопанската система ни по-конкурентна в световен мащаб.

Продължаваме и стратегическия си учебен план със " СофтУни ", с който насърчаваме израстването на бъдещите цифрови специалисти у нас и им протягаме ръка, с цел да осъществят с нас смелите си хрумвания.

Поставяме си високи цели и имам вяра, че ще ги реализираме, тъй като имаме визия, мощен екип, богат опит и най-важното – доста клиенти, за които сме приближен и желан сътрудник в реализацията на проектите им. За банката

Създадената през 2007 година при сливането на Българска пощенска банка и ДЗИ банк Пощенска банка, чието юридическо име е " Юробанк България ", през днешния ден е част от групата на основаната в Атина Eurobank Ergasias. Предшественикът й – Българска пощенска банка, е измежду дребното оживели локални финансови институции по време на банковата рецесия от 1996-1997 година Банката е насочена към потребителското и бизнес кредитирането, картовите разплащания, предлага спестовни услуги и профилирано обслужване на корпоративни клиенти, което включва факторинг, капиталово банкиране, попечителски услуги. През март 2016 година институцията завърши придобиването на българския бизнес на гръцката Alpha Bank, която оперираше в страната посредством клон. В края на 2018 година институцията подписа съглашение за придобиване и на Банка Пиреос (България) против 75 млн. евро, за което през март 219 година Българска народна банка даде авансово утвърждение. Към края на 2018 година Пощенска банка е пета на пазара по мярка на активите си – 8.2 милиарда лева

В класацията на " Капитал " през 2018 година финансовата институция за втора поредна година заема третото място. През последните години банката обичайно е измежду водачите категорията " Ефективност и доходност ", като за 2018 година оглавява подреждането. За поредна година се подрежда измежду най-хубавите институции по индикатора, отчитащ съотношението cost-to-income (3-о място), само че в най-силното й показване в тазгодишното издание на К10 са 2-ите резултати при индикаторите, отчитащи съотношенията капитал/активи и облага преди обезценки/активи. В индикаторите за резистентност на представянето й продължава да тежи наследството от годините на кредитния взрив и дълговата рецесия в периферните страни от Европейски Съюз. Най-слабият й резултат е по маржа на чистия приход от такси и комисиони, където за поредна година заема 17-о място.
Интервюто взе Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР