Подкрепяме мерките на ЕС по пътя към икономика с нулеви

...
Подкрепяме мерките на ЕС по пътя към икономика с нулеви
Коментари Харесай

Андрей Живков: За въглищните ТЕЦ предвиждаме нов живот

Подкрепяме ограниченията на Европейски Съюз по пътя към стопанска система с нулеви излъчвания на парникови газове до 2050 година В същото време стоим на позицията, че при този преход би трябвало да се регистрират районните разлики и спецификите на всяка страна от общността, съобразени с националния енергиен микс и енергийната сигурност. Това сподели министърът на енергетиката Андрей Живков пред участниците и гостите на интернационалната конференция " Зеленият преход - решения и провокации за България ".

Министър Живков се спря обширно на тематиката за декарбонизирането на енергийната система, което е от решаващо значение за нейното бъдеще. Над 75% от въглеродните излъчвания в Европейски Съюз са резултат от произвеждане на сила. Зеленият преход заема водещо място в Националния проект за възобновяване и резистентност, предвиждайки за това 38,1% от общите разноски. Така страната ни способства за осъществяването на общоевропейските цели, акцентира енергийният министър.
 Искра Михайлова: Днес Общински съвет Стара Загора одобри декларация за бъдещето на Марица Изток Искра Михайлова: Днес Общински съвет Стара Загора одобри декларация за бъдещето на " Марица Изток "
" Днес Общински съвет Стара Загора одобри декларация ОТНОСНО: БЪДЕЩЕТО НА МЕК „ МАРИЦА ИЗТОК “. Един от четирите вносители на д...

Допълнителни провокации са свързани и с новия законодателен пакет на Европейски Съюз „ Готови за 55 “. С него се покачва упоритостта на равнище Европейски Съюз в първичното и крайното ползване на сила до 2030 година посредством индикативни национални цели за енергийна успеваемост във всички браншове.

Зелената договорка на Европейска комисия слага амбициозната цел до 2050 година Европа да се трансформира в първия климатично безпристрастен континент, уточни министър Живков. Стъпките по реализирането й ще бъдат придружени от повече обществени задължения, с цел да може процесът да бъде равномерен и обективен.

Министър Живков подчертава, че най-засегнати от трансформацията са въглищните райони и най-горещата тематика е бъдещото „ затваряне “ на въглищните Топлоелектрическа централа, оповестиха от Министерството на енергетиката. Думата съгласно мен не е точна, тъй като за тези територии предвиждаме нов живот, обвързван с планове за газово основани мощности, работещи в по-далечно бъдеще и на водород, ВЕИ съоръжения и други, уточни министърът. Как ще наподобява икономическата им визитка след смяната, е въпрос, който би трябвало да се реши дружно с министерствата на стопанската система, на районното развиване, на околната среда и в разговор с максимален кръг заинтригувани лица.

Предлагаме за разискване 2038 и 2040 година като индикативни периоди за преустановяване работата на въглищните мощности в България. Всяка от тези години ще бъде съпроводена от образцов сюжет за постепенните стадии на прехода, който би трябвало да бъде създаден на база на необятно публично разискване. Без подозрение тези решения не са лесни, само че ни дават и доста нови благоприятни условия за бъдещето. Важното е, че този диалог е почнал, откакто през последните 20 години той непрестанно е бил отлаган, акцентира министър Живков.
 Синдикален стопански консултант: Какви други възможности оферирате, в случай че се затвори Марица Изток Синдикален стопански консултант: Какви други възможности оферирате, в случай че се затвори " Марица Изток "
Цените на електрическата енергия записват рекордни равнища на европейския континент през последните дни и по всичко наподобява, че наклонността...

За да поддържа страните членки и с цел да се смекчат отрицателните последствия, Европейската комисия създаде Механизъм за обективен преход, насочен към най-засегнатите райони. Предвидените безплатни финансови средства за България са 1,178 милиарда евро. Механизмът ще финансира области или елементи от тях на база утвърдени от Европейска комисия териториални проекти за обективен преход. Министерството на енергетиката е отговорно за дейностите по правенето на тези проекти за трите водещи въглищни района у нас (Стара Загора, Кюстендил и Перник), като се прави оценка и на спомагателни територии. За сполучливото реализиране на прехода, в Плана за възобновяване и резистентност е планувано основаване на Комисия за енергиен преход с необятно присъединяване на заинтригуваните страни, която да създаде сюжетите за прекосяване към климатична индиферентност на стопанската система, заяви министър Живков.

Въпреки ограничавания си мандат и неналичието на парламентарна поддръжка, служебното държавно управление се постанова в къси периоди да взима стратегически решения, акцентира енергийният министър. Той се ангажира, че в този развой всички решения ще се вземат след необятно публично разискване, което регистрира ползите на всички заинтригувани.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР