Подкрепяме идеята за институционална подкрепа на стартиращите предприятия за развитието

...
Подкрепяме идеята за институционална подкрепа на стартиращите предприятия за развитието
Коментари Харесай

Министерството на икономиката и ИАНМСП ще подкрепят стартиращите предприятия


Подкрепяме концепцията за институционална поддръжка на започващите предприятия за развиването на техния новаторски и експортен капацитет и сме подготвени да спомагаме за по-активно партньорство с Министерството на стопанската система и най-много с Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП). Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов след подписването на съглашение за съдействие сред ИАНМСП и Сдружение „ Национално посланичество на българската стартъп предприемаческа общественост (BESCO). На формалната гала в Министерството на стопанската система документът бе подписан от доктор Бойко Таков, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Добромир Иванов, изпълнителен шеф на Сдружение „ Национално посланичество на българската стартъп предприемаческа общественост (BESCO).

„ Няколко са стратегическите задания на бъдещото партньорство и като съществена бих показал съдействието от страна на страната в лицето на ИАНМСП за възстановяване средата за правене на бизнес в България и за построяването на по-ефективни държавни политики в региона на предприемачеството и нововъведенията. България има капацитет да се трансформира в Европейския стартъп развъдник и би трябвало да реализираме това. За тази цел обаче е належащо да обединим напъните си за основаване на условия, при които страната ни да гради стопанската система си върху научно-развойна активност, предприемачество и нововъведения “, съобщи доктор Бойко Таков. В рамките на това партньорство ИАНМСП ще поддържа започващите предприятия при създаването на новаторски артикули и услуги, разширение на съществуващите и излизане на нови пазари. Агенцията има процедура и експертиза в образуване на взаимни бизнес задачи и конгреси от вида B2B и сред клъстери (C2C) в страната и в чужбина, в провеждането на начинания, свързани с поощряване на предприемачеството и привличане на вложения в страната, в създаването и реализирането на взаимни планове в поддръжка на компаниите, финансирани по стратегии на Европейски Съюз или по други донорски стратегии, изясни изпълнителният шеф на ИАНМСП.

Добромир Иванов акцентира на нуждата от държавни тласъци за възстановяване на стартъп екосистемата. Според него съществена функционалност на Споразумението е забележителна част от фирмите в България да бъдат ориентирани и фокусирани върху износа на артикули и услуги с висока добавена стойност. А също по този начин със взаимните старания на страната и стартъп общността страната ни да се приготви за изпреварващо позициониране в промишленостите на бъдещето (автономни коли, биотехнологии, изкуствен интелект и др.). От BESCO подчертаха необдходимостта за съдействие при събиране и анализиране на данни за стартъп екосистемата и създаване на Startup Indeх, Mapping на новаторския и високотехнологичен бизнес в страната и подкрепяне развиването на районните екосистеми. От стартъп организацията сложиха акцент върху партньорството за привличане на задгранични вложители и компании и ребрандиране на България в посока - Наука, Иновации и Предприемачество.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР