Подкрепяме българите в Република Северна Македония, нашата позиция е непроменена

...
Подкрепяме българите в Република Северна Македония, нашата позиция е непроменена
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Подкрепяме българите в Северна Македония

" Подкрепяме българите в Република Северна Македония, нашата позиция е непроменена и ще я отстояваме напред в договарянията ", съобщи пред Българска национална телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

Премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от ръководещите и опозицията са на посещаване в Битоля, Северна Македония за формалното разкриване на клуба на Културен център " Иван Михайлов " в Битоля.

" Всички български институции са показани, всички политически партии, това е жива картина на националния консенсус във връзка с българската позиция за участието на Република Северна Македония ", добави Илияна Йотова.

По думите ѝ министър председателят Кирил Петков би трябвало да вземе ограничения съветническият екип да не прави втора външна политика, защото това би било рисково и обезпокоително.

" Защото ние ще олекнем пред нашите европейски сътрудници и България никой няма да я вземе на съществено. Това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната, във връзка с участието на РСМ. Пътищата са два - ще стартират европейските процедури, България би трябвало да откри съществени принадлежности, които да изиска от Европейската комисия, тъй че в целия развой България да има задоволително гаранции, че нашите условия ще бъдат регистрирани ", разяснява още Илияна Йотова.

По думите ѝ е най-важно да има съществени дейности и осъществяване на уговорките от страна на управляващите в Република Северна Македония.

" От 2017 година, когато беше подписан Договорът за добросъседство, се пропиля ужасно доста време, с цел да се регистрира с днешна дата, че той съвсем не работи. Когато получим тези доказателства, България ще изготви своята национална позиция, която ще пазиме пред европейските институции. Пътят на участието на РСМ минава през отворения път сред двете страни, няма по какъв начин извън посредством напън, както доста страни се надяват, това да се получи. Трябва да почистим между тях всички противоречиви моменти. България няма никакво желание да внася още един спор в Европейския съюз в тази сложна спешна обстановка ", добави Илияна Йотова.

Тя беше безапелационна, че българското мнение би трябвало да бъде зачетено и Европа да бъде нашият поръчител.

" Добър знак е, че огромна част от парламентарно показаните партии са тук. Основна цел е Република Северна Македония да стане в действителност европейска страна. Всички жители на РСМ да имат идентични права, без значение с какво съзнание са. Има тъжби в Комисията по дискриминация, към този момент има и наставления за това, че българите в Република Северна Македония мъчно намират работа, че съседите им, в това число и управляващите основават компликации ", сподели Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Според Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия това е допустимо най-позитивният знак, който може да се даде.

" Всички политически сили желаем да има непоклатимост в района, за нас е значимо да се съблюдават европейските полезности. Готови сме да подадем ръка, само че не непременно. За нас е значимо българското малцинство да не се усеща дискриминирано ", добави Драгомир Стойнев.

Той беше безапелационен, че би трябвало да се не помни езикът на омразата.

Визитата на премиера Кирил Петков е първото посещаване на български министър-председател в града.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР