Подкрепта на ГЕРБ за проекта на Пеевски показа на практика,

...
Подкрепта на ГЕРБ за проекта на Пеевски показа на практика,
Коментари Харесай

Медийната клоунада на Пеевски

Подкрепта на ГЕРБ за плана на Пеевски сподели на процедура, че страната работи по дневния ред на депутата от Движение за права и свободи

© Юлия Лазарова Предлага се медиите да заявяват банкови заеми, както и финансиране от страната и еврофондовете, само че единствено за годината преди влизането му в действие. Още по тематиката
Когато Борисов е съавтор на Пеевски

Гласуваният законопроект за медиите
5 юли 2018
Медийният закон на Пеевски и Движение за права и свободи бе подсилен от ГЕРБ и патриотите

Текстът бе признат на първо четене, а против него гласоподаваха едвам 12 депутати от левицата, 28 от Българска социалистическа партия и " Воля " се въздържаха
4 юли 2018
Комисия за защита на конкуренцията отби номера с разбора на медийния пазар

Комисията установи, че няма данни, които да проучва, и дава рамо на законопроекта на Пеевски
29 юни 2018 Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски съвсем не стъпва в Народното събрание, само че другояче интензивно се занимава със законотворчество. И въпреки да не среща съпротива отникъде, наподобява, че все нещо не му доближава, с цел да се почувства изцяло спокоен за имиджа си на предприемач и издател.

Внесените от депутати от Движение за права и свободи промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби (ЗЗДПДП) бяха гласувани на първо четене предходната седмица. Законопроектът на Пеевски, както е именуван, мина скоростно с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и така наречен патриоти. Очаква се това да се случи и с препоръчаните от същата група нови промени преди второто четене. В същото време остава неразбираема ориста на държавния план, за чието разработване министър председателят Борисов подреди на трима министри да образуват работна група.

Да забравим за КТБ и за всичко

В претекстовете към новите текстове вносителите Йордан Цонев, Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Делян Пеевски показват, че задачата им е " всички обстоятелства по отношение на собствеността и финансирането на медиите в България да бъдат оптимално транспарантни за обществото посредством обявление на основни условия, свързани с действителния притежател на доставчика на медийните услуги - дали е лице, заемащо обществена служба, осъждано ли е с влезнала в действие присъда за осъществено закононарушение, какви контракти с страната и общините е сключила съответната медия, както и финансирана ли е същата посредством банкови заеми или на фондове на Европейския съюз или вследствие на публични поръчки ".

Доставчиците на медийни услуги, в това число печатни, електронни и онлайн медии, се задължават да заявяват до 30 юни всяко получено финансиране в миналата календарна година, в това число заеми от частни лица и банкови заеми, както и безплатно приемане на парични средства и имущество. Предвижда се да се заявяват размерът на финансирането, основанието, както и данни за лицето, което го е предоставило.

В декларацията ще се показва цената на всички контракти, подписани в миналата година с държавни и общински институции и сдружения с такова присъединяване, с политически партии, вследствие на публични поръчки, както и рекламни контракти с лица, осъществяващи активност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде заявено и финансиране от европейските фондове.
Всички тези условия обаче ще важат за една година обратно от влизането на закона в действие. Пред " Дневник " Хамид Хамид удостовери, че не се планува обявление на финансиране със задна дата. Така медиите, благосъстоятелност на Пеевски или свързвани с него, ще се отърват от имиджовия товар на милионите заеми от КТБ, за които прокуратурата по този начин и не се поинтересува дали не са погасявани с други пари от банкрутиралата банка.

Същото се отнася и за договорите за разпространение на активността на държавното управление и по информационни стратегии на европейски фондове, с които властта от години си обезпечава медиен комфорт.

Преди няколко дни в секторен разбор, пожелан от работната група към Министерския съвет, Комисията за защита на конкуренцията удостовери, че огромните рекламни бюджети се насочват към огромните медийни групи и това слага пред тестване по-малките участници, само че без да показва имена. Комисията предложи всяко финансиране с обществени средства да се прави при ясни правила и прецизен надзор.

Антимонополният орган също изиска указател, този път за крайните притежатели на всички медии - малките екрани, радио, печатни издания, онлайн новинарски издания и притежателите на разпространителите (дистрибуторите) на медийно наличие, само че като цяло не видя необикновен проблем на медийния пазар.

И други особени хрумвания

Въвежда се и странното обвързване да се заявява лицето, което в действителност управлява съответното медийно наличие, в случай че това лице не съответствува с действителния притежател. Вероятно от Движение за права и свободи оферират този текст въз основата на друг от класическите стандарти на публицистиката опит.

Вносителите са планували и наказания за несъблюдение на разпореждания на закона - санкции от 10 до 15 хиляди лева, които при наново нарушаване се удвояват.

Част от текстовете плануват разпространителите на печатни издания да заявяват в Министерството на културата действителния си притежател, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисия за защита на конкуренцията. Именно това е едно от предложенията, против които се опълчва Министерството на културата в мнението си от март.

Публичен указател за собствеността на печатните медии съществува от 2011 година към министерството и притежателите са задължени всяка година да заявяват настоящи данни в него. Съветът за електронни медии също поддържа подобен указател за радио- и телевизионните оператори, тъй че няма само за онлайн изданията. Държавата до момента се е въздържала да глобява тези, които не съблюдават разпоредбите, измежду които през годините са били и Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Съюз на българските журналисти: Законопроектът е безочлив
Преди дни и Съюзът на българските публицисти (СБЖ) се причисли към сериозните мнения на специалисти и организации за законопроекта на Движение за права и свободи. Според Съюз на българските журналисти той " не демонстрира ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за следените от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на мрачно намесата на ръководещите в рекламния пазар и разпространяването на печата ".

От съюза споделят, че са омерзени от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при очевиден спор на ползи в полза на Делян Пеевски, и допълват, че " по този метод не служат на публичния интерес и унижават журналистическата специалност ".

В предаването " Денят с Веселин Дремджиев " по TV+ шефът на немската фондация " Фридрих Науман " Даниел Кадик също разяснява тематиката. " България е на 111-о място по медийна независимост и този закон утежнява нещата. Той е подобен на законите, които виждаме в Русия и други страни. Говори се за бистрота, само че в последна сметка това, което желаят да реализират с него, е да кажат, че в случай че дадена медия получава финансиране от интернационална организация, значи работи в непознат интерес. В същото време офшорни компании не влизат в обсега на закона, тъй като попадат в така наречен естествени бизнес връзки. Авторите се крият зад тази фраза, тъй че медийният бизнес на този господин (Делян Пеевски - бел. ред.) няма да попадне в закона за прозрачността, само че свободните медии ще са наранени от него ", сподели Кадик.

Опълченците на Пеевски

Миналата седмица в Народното събрание единствен депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев се изрече остро против плана на Пеевски, определяйки го като " обезчестяване на публичното мнение " и " идната крачка към разграждане на държавността ". По думите му с подписа на Пеевски законът е проява пред цяла България, че никой нищо не може да му направи. " Няма да го поддържа не поради наличието, а поради това, че самото наличие на Делян Пеевски е предизвикателство към обществото ", сподели Кутев.

В имитация на Кутев и като удостоверение на думите му Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че всички планове, импортирани от Пеевски, " са били в интерес на българското общество, а не в негов персонален интерес ". От своя страна Кутев го попита: " Законно ли е преди четири години да няма нищо в декларацията за гласност на приходите и имущество, а по-късно да се появят стотици милиони? Сигурно е законно. За това приказвам - че такива закони го разрешават, и това, което вършим в този момент, е същото. " " Борбата за изсветляване на имиджа на Пеевски да не минава през Народното събрание! ", прикани той залата.

Вежди Рашидов обаче като представител на ръководещите посочи: " Проектът не е единствено на Пеевски. Премиерът разпореди три министерства да работят по него. Има и доста постъпили оферти от неправителствени организации. Изчаквахме и отчета на Комисия за защита на конкуренцията. "

Лидерът на " Атака " Волен Сидеров също се отбелязя измежду апологетите на плана. И в последна сметка измененията минаха с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединените патриоти ".

Първоначалната концепция на ръководещите за личен закон наподобява в цялостен застой, а поддръжката на ГЕРБ за плана на Пеевски сподели на процедура, че страната работи по дневния ред на депутата от Движение за права и свободи. В играта вземат участие всички институции. Новата антикорупционна комисия не откри персонален интерес на депутата от Движение за права и свободи зад внасянето на законопроекта. Комисия за защита на конкуренцията не откри проблем с превъзходството в печатните медии и разпространяването му. Единственото, което остава да забележим, е дали ще се окаже прав парламентарният " отстъпник " Антон Кутев, че " тази сила, която се събира против него, рано или късно ще даде резултат ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР