Подкрепително писмо връчи кметът на Варна Иван Портних на д-р

...
Подкрепително писмо връчи кметът на Варна Иван Портних на д-р
Коментари Харесай

Край Варна строят 14-метров примитивен тръстиков кораб за експедицията АБОРА IV

Подкрепително писмо връчи кметът на Варна Иван Портних на доктор Доменик Гьорлиц – началник на експедицията с тръстиков транспортен съд АБОРА IV.  " Преди дни получих публично писмо от Роланд Метлинг, кмет на Рощок – град, с който Варна е побратимен, с молба да окажем подпомагане на изследователския екип, зает с експедицията АБОРА IV. Разбрах, че Рощок към този момент е подкрепил две предишни експедиции  и ще има дейна роля в идната в Черно море, която ще се организира с присъединяване на Регионалния исторически музей – Варна и Музея за просвета и история на Рощок. В тази връзка желая да заявя, че Община Варна също ще поддържа АБОРА IV, която има за цел да изследва морските контакти сред цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата ера “, съобщи кметът Иван Портних по време на конференция в Регионалния исторически музей. Той добави, че  чака експедицията освен да разпространява богатото културно-историческо завещание на Варна и района, само че и да надгради другарските контакти и съдействие със страните от района.

Освен подкрепителното писмо, доктор Домениг Гьорлиц получи от кмета Иван Портних имитация на  съкровището от Варненския халколитен некропол.  В момента  изложбата " Най-старото злато на човечеството “, с благосъстоянията от некропола, гостува в Рощок до края на месец април т.г. и се радва на голям интерес.

Асоциация АБОРА е интернационална организация, която към този момент е провела три експедиции.  АБОРА 1 през 1999 година реализира корабоплаване от Сардиния през Корсика до устието на река  Елба, АБОРА 2 през 2002 година -плаване по затворен маршрут Египет - Ливан – Кипър, АБОРА 3 през 2007 година -плаване от крайбрежията на Северна Америка до Азорските острови.  АБОРА IV ще стартира плаването от Варна, от източния бряг на Черно море. Неговата цел е да потвърди съществуването на контакти сред средиземноморските и черноморските нации още през праисторическата ера, изясни д-р Гьорлиц.

Плаването ще се извърши с модел на първичен тръстиков транспортен съд, който ще бъде издигнат в Белослав. Теренът е възложен от частната компания Инком. Строителството ще стартира на 2 май, като за негов първообраз ще бъдат употребявани скални рисунки от Египет и Месопотамия. Корпусът на кораба ще бъде дълъг 14 метра, необятен 4 метра и висок 2 м. Всички елементи ще бъдат направени в сходство с условията на пробната археология. Екипажът ще се състои от 12 души. От Варна ще взе участие Теодор Роков – археолог от Археологическия музей, както и представители от Медицинския университет.

Новата експедиция ще следва маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, употребен в антични времена. За основа на експедицията ще служат сведения на Херодот за търговски контакти сред Древен Египет и народите по крайбрежията на Черно море и Източното средиземноморие. По пробен път ще бъде потвърдено, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната ера, в региона на днешна Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР