Подкрепената от ООН сделка за зърно, която позволи на Украйна

...
Подкрепената от ООН сделка за зърно, която позволи на Украйна
Коментари Харесай

Има ли опасност сделката между Украйна и Русия за износ на зърно да се провали

Подкрепената от Организация на обединените нации договорка за зърно, която разреши на Украйна да изнася милиони тонове пшеница, е подложена на напън, защото внезапното увеличение на броя на товарните кораби докара до струпване на товари, които се стремят да преминат през Черно море, написа Financial Times.

Броят на корабите, чакащи да отплават към или от украинските пристанища, доближи рекордните 120 в края на предходната седмица, което провокира възходящо отчаяние в Киев и обвинявания в тактичност на отсрочване от страна на Москва в миг, когато Русия се бори да отблъсне контраофанзивата на Украйна в окупираните райони.

Според компанията за проучване на зърнените култури SovEcon от средата на септември насам времето, през което корабите би трябвало да чакат за инспекции в центъра за наблюдаване в Истанбул, е повишено от пет до шест дни през първите шест седмици от сключването на съглашението до 10-15 дни. Забавянията провокираха апели за увеличение на броя на инспекторите, с цел да се отговори на търсенето от страна на огромния брой плавателни съдове, които употребяват маршрута.

Украйна, един от най-големите производители на пшеница в света, се стреми да изнася колкото се може повече зърно, с цел да освободи място в силозите си за новоприбраната годишна продукция. Според двама чиновници, осведомени с работата по договорката, тя е все по-загрижена поради изоставането си.

" Има известна незадоволеност, защото украинците явно биха желали да изнасят колкото се може повече ", сподели един от тях.

Амир Абдула, чиновник на Организация на обединените нации, отговарящ за координацията на самодейността за черноморско зърно, призна, че петте екипа от инспектори, включващи представители на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации, се пробват да посрещнат търсенето.

" По принцип би трябвало да накараме всички страни да се съгласят, че би трябвало да прибавим инспектори ", споделя Абдула.

Хората, осведомени със съглашението - което предстои на възобновяване идващия месец - обявиха, че Русия не е била склонна да изпрати спомагателни инспектори, които да оказват помощ за изчистването на изоставането. Това е разгневило украинските чиновници.

" Засега няма решение от всички членове на мониторинговия център за увеличение на броя на инспекторите, с цел да се избегне по-нататъшно закъснение на корабите, които чакат за ревизия ", съобщи Юрий Васков, заместник-министър на инфраструктурата на Украйна.

Кремъл не отговори на настояването за коментар по отношение на броя на инспекторите.

Представители на Организация на обединените нации обявиха, че изоставането е доказателство за триумфа на договорката за зърното, която беше подписана от Украйна и Русия през юли след напъните за ходатайство на Организация на обединените нации и Турция, като в границите на съглашението до 16 нови кораба дневно се записват да събират пратките.

" За задачата идват повече кораби, в сравнение с някой от нас е предвиждал ", съобщи Абдула, като добави, че от началото на август до момента от Украйна са изнесени близо 7 млн. тона зърно. " Това е позитивната страна на повода, заради която имаме толкоз доста кораби, които се причисляват. "

Недостатъчната готовност на някои екипажи и корабособственици също стана причина някои кораби да не съумеят да преминат инспекциите, което усили натоварването на инспекторите.

Но изоставането идва в извънредно внимателен миг, защото 120-дневната договорка предстои на възобновяване на 19 ноември. " Всички са напрегнати и са наясно, че се случват огромни неща в спора, които могат да провалят покупко-продажбите за зърно ", споделя участник в непреки договаряния сред Украйна и Русия.

Сред търговците на зърно нараства нервността, че договорката няма да бъде удължена - с тревожни последствия за международната продоволствена сигурност. " Ако коридорът за експорт не бъде възобновен, пазарът на зърно още веднъж ще експлодира ", съобщи Алекс Санфелиу от компанията за търговия със селскостопански артикули Cargill.

По данни на организацията за ценообразуване Agricensus през последната седмица цените на товарните транспорти в Черно море са се повишили с съвсем 10% - скок, за който търговците упрекват покачвания риск от усилване на военната интензивност, която може да заплаши договорката.

" Удължаването на Черноморската самодейност за зърно е от решаващо значение, защото тя донесе голяма изгода на света, като достави пшеница на разрастващите се страни, застрашени от апетит, и стабилизира международните цени на пшеницата ", съобщи Джон У. Х. Дентън, общоприет секретар на Международната комерсиална камара, която взе участие в създаването на договорката за зърно.

С наближаването на датата за възобновяване Киев упорства за разширение на обсега на съглашението, тъй че то да включва и четвърто пристанище - огромния център за експорт на зърно в Николаев. Междувременно Москва упорства за прогрес по забавено съглашение, ориентирано към износа на съветски амоняк.

Едно от лицата, осведомени със договорката за зърно, отхвърли опасенията, че тя няма да бъде възобновена, като съобщи, че и двете страни имат тласъци да я продължат. " Повечето от нас твърдо имат вяра, че тя ще бъде удължена ", сподели лицето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР