Подкрепата заради високите цени на горивата ще продължи и догодина,

...
Подкрепата заради високите цени на горивата ще продължи и догодина,
Коментари Харесай

От финасовото министерство искат строго таргетиране на помощите за бизнеса и хората

Подкрепата поради високите цени на горивата ще продължи и следващата година, само че ще бъде таргетирана.

" Ако бъдат признати предложенията в Закона за корпоративното подоходно облагане, то до края на годината министрите на труда и на стопанската система ще предложат таргетирана помощ за горивото за ползвателите на публичен превоз и за жителите. Помощта за цената на тока също ще бъде таргетирана. Конкретните дизайни на схемите за помощи следва да бъдат създадени. "

Това разгласи служебният финансов министър Росица Велкова в изявление за БНР. По думите й ще се субсидират притежателите на коли и хората, които употребяват обществен превоз. При отпущането на тази помощ ще се употребява подоходен указател към Националната организация за приходите. Така, когато се дефинира какъв ще е прагът за подкрепяне, ще се ревизира наличната информация в регистъра, с цел да се знае кои жители имат право да получат помощ и кои не, изясни Велкова.

Тя добави, че регистърът към този момент е основан, защото е имало периоди, в които това е трябвало да бъде направено.

Велкова уточни и че е допустимо Министерството на финансите да ревизира надолу прогнозата си за стопански напредък през 2023 година. В момента от ведомството й считат, че той ще бъде 1.6 на 100.

По отношение на повишението на минималната работна заплата до 850 лв., министър Велкова разяснява, че тя би трябвало да се усили, само че не и с толкоз висока стъпка.

" При всяко нарастване на минималната работна заплата (МРЗ) с 10 лв. салдото на бюджета се утежнява с 50 млн. лв.. Такъв фрапантен растеж на МРЗ в никакъв случай не е имало до момента. Практиката е била покачването да е със стъпка от към 50 лв. ", изясни Велкова. 

По отношение на участието ни в еврозоната служебният финансов министър разгласи, че това е приоритет в политиката на страната ни и 1 януари 2024 година е реален период, в който да приемем общата валута. 

" Ако този период бъде изтърван, не виждам да имаме идващ прозорец, " уточни Велкова. 

Попитана по какъв начин ще разяснява обвиняванията, че удължителният закон за бюджета, оферират за 2023 година, обрича страната на беднотия, Велкова изясни, че служебното държавно управление не счита, че е редно то да предлага на Народното събрание финансов проект на политики, който ще има отражение в тригодишен интервал.

Освен това тя обърна внимание, че последната актуализация на бюджета е от 1 юли 2022 година. При тази актуализация е било заложено нарастване на пенсиите, била е извършена политика по приходите, плюс в допълнение нарастване на част от пенсиите от 1 октомври.

Освен това всички ограничения, подхванати за справяне с инфлацията, ще продължат да работят и през 2023 година, увери служебният финансов министър. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР