Подкрепата за Украйна е в стратегически интерес на България по

...
Подкрепата за Украйна е в стратегически интерес на България по
Коментари Харесай

Тагарев: Стратегическият интерес на България е да подкрепя Украйна

Подкрепата за Украйна е в стратегически интерес на България по няколко аргументи. Русия " наруши всички интернационалните правила " и " унищожава интернационалната архитектура за сигурност ".

Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев в изявление за " Киев индипендънт ".

" Първо, това е морално обвързване да се помогне на жертвата на експанзия ", сподели Тагарев. " Но също по този начин е в наш стратегически интерес Украйна да удържи съветската експанзия и да успее да възвърне своя суверенитет и териториална целокупност. Това е от основно значение за стабилността в Европа - изключително за Източна Европа в Черноморския район ".

Ще бъде мъчно за България да се откъсне от Русия, чиято агитация е авторитетна във вътрешната политика на страната и измежду обществото. Действащият президент Румен Радев е проруски надъхан.

От 2022 година насам София скришно доставя муниции на Киев, само че последното заричане за 100 бронирани машини беше първият пакет, който беше разгласен обществено, написа изданието.

Военният министър сподели, че има политици, които се опълчват на даването на оръжия на Украйна, потвърждавайки, че се пробват да реализират по-бързо мир, макар че този мотив е неправилен.

България също по този начин е мощно подвластна от съветския нефт.

Някои българи към момента гледат на Русия като на мощ, която е освободила страната им от Османската империя през XIX век. Разказите на Кремъл се " одобряват много благосклонно от забележителна част от популацията ", само че това се трансформира.

" Все по-голям брой българи поддържат Украйна ", твърди Тагарев. " Непровокираната експанзия на Москва наподобява е била сигналът за пробуждане, от който страната се е нуждаела ".

България е добър другар с богатите си ресурси от руско оръжие и огромната си отбранителна индустрия.

По време на първото си обществено посещаване в България през юли президентът Володимир Зеленски се скара на Радев поради опълчването му на въоръжаването на Украйна за това, което той дефинира като " спор ".

През юли Радев отвърна на удара, като съобщи пред публицисти, че Киев " упорства да води война ", до момента в който " Европа заплаща за всичко ".

Посолството на Украйна в София реагира на коментара, като прикани Радев да не повтаря съветската агитация. Българският министър-председател Николай Денков също го укори, като съобщи, че той не отразява позицията на Европейски Съюз и НАТО - България е член и на двете.

Тагарев съобщи, че забележките на президента няма да повлияят на поддръжката от страна на България, която е парламентарна република. Това значи, че държавното управление дава отговор за защитата, сигурността и външната политика, а не президентът.

" Всичко това е в нашите ръце - на кабинета, а в този момент кабинетът се разграничава доста от позицията на президента ", сподели военният министър и добави, че държавното управление " в действителност " не разисква с президента Радев военната помощ, която изпраща на Украйна.

Получаването на помощта от България е значимо, изключително в този момент. Американската поддръжка е застрашена от невъзможност в Камарата на представителите, а проруските министър председатели на Словакия и Унгария постановат несъгласие на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна.

От замърсяването на морето със стотици мини при започване на пълномащабната война до провеждането на постоянни и непредсказуеми военноморски учения, Русия е представлявала забележителна опасност за черноморските съседи на Украйна.

Сега България е изправена пред два казуса, свързани с Черно море - продължаващите учения на Русия, които заплашват териториалната целокупност на балканската страна, и плаващите мини.

Откакто излезе от съглашението за Черноморската самодейност за зърно през юли, Русия употребява военноморските учения, с цел да блокира украинския експорт на зърно. При продължаващите наоколо съветски учения част от икономическата зона на България в Черно море остава отчасти блокирана.

" Така че едно е, че на процедура блокира придвижването, тъй като оповестява: " рисково е, тук вършим бойни стрелби, по тази причина не преминавайте ", сподели Тагарев.

" Това е открита процедура, в случай че продължи няколко дни, най-много. Но Русия затваря този регион на Черно море към този момент три месеца, което явно е недопустимо ", добави ръководителят на министерството на защитата.

През август съветски боен транспортен съд стреля предупредително по товарен транспортен съд в югозападната част на Черно море, около Украйна.

България съобщи, че разисква със съдружниците от НАТО продължаващата частична обсада на икономическата ѝ зона от страна на Русия, само че към момента не е издала решение. Въпреки провокацията Тагарев съобщи, че тя към момента " не е директна опасност за територията на България, само че крие разнообразни опасности ".

" Всичко това са опасности, които могат да доведат до жертви, и ние би трябвало да се оправим с това - това са обилни опасности ", сподели военният министър. " Така че ние не сме толкоз обезпокоени, че Русия ще се осмели да нападне съдружник от НАТО. Притесняваме се, че някои от тези опасности могат да се материализират в материални вреди или жертви ".

През октомври турското министерство на защитата разгласи тристранно съдействие с България и Румъния за справяне с мините, само че не даде подробна информация.

Тагарев съобщи, че задачата е разчистването на мините " на систематична, по-стриктна основа в границите на обединените сили на трите страни ". Малко евентуално е това да засегне водите на Украйна.

" Искаме да създадем корабоплаването по-безопасно, само че не желаеме да даваме мотив за ескалация на спора в Черно море ", сподели министърът, като добави, че това въпреки всичко ще бъде от изгода за експортната вероятност на Украйна.

След като Русия се отдръпна от зърнения кулоар, Киев към момента изнася - въпреки и в доста по-малки размери.

Неподкрепата за Украйна е " пагубна за сигурността на Словакия ", споделя българският министър на защитата

Изданието показва, че след 10 години Тагарев се завръща на поста си на министър на защитата, с цел да открие, че съседката му е погълната от война, а Черноморският район е в заплаха.

" Разбира се, това е доста по-голямо предизвикателство ", споделя Тагарев, който за финален път е заемал поста за два месеца като част от служебното държавно управление на тогавашния министър-председател Марин Райков през 2013 година

Един от основните му цели е модернизирането на армията. В страната се организираха пет избори за две години, което значи, че има огромно закъснение от работата, която би трябвало да се свърши.

Проруската дезинформация също удря мощно България, като военният министър неотдавна съобщи, че тя " съществено визира боеспособността на армията ".

Като най-бедната страна в Европейски Съюз, събирането на задоволително средства за модернизиране на въоръжените сили по стандартите на НАТО е мъчно. Според холандския уебсайт за отбранителни разбори с отворен код Oryx инвентарът на страната е много непосредствен до този, с който е разполагала през 1980 година Политическата неустойчивост още повече утежнява обстановката.

" Сега бюджетът се усилва, получаваме повече пари, имаме потребност от повече въоръжение, имаме потребност от хора, образование, инфраструктура и всичко останало ", сподели Тагарев и добави, че в този момент има повече благоприятни условия и търсене за бърза рационализация на въоръжените сили на България.

Запитан за проектите на България по какъв начин счита да достави оръжията си от руската ера на Украйна, министърът на защитата сподели: " Правим каквото е допустимо, като главно ще доставяме от личната си отбранителна промишленост - обичайно профилирана в производството на стрелково оръжие, леки оръжия и муниции ".

" Като държавна политика ние предоставяме благоприятни условия на фирмите да продават, а от тях зависи да подпишат контракти, да намерят способи да доставят продуктите си в Украйна ", сподели министърът и добави, че множеството отбранителни компании в България са частни.

Тагарев съобщи, че промишленото произвеждане и износът на България са се удвоили или утроили през предходната година " за милиард и повече евро ". Той загатна, че " догатката е, че значително това се дължи на износа на муниции и материали от българските компании ".

Според отчет на " Гардиън ", който се базира на български публични лица, София е доставила 30% от руските потребности на Украйна от муниции предходната пролет след скрито посещаване на външния министър Дмитрий Кулеба.

" Отбранителната промишленост работи 24 часа в денонощието и това е най-важната поддръжка, която Украйна получава ", съобщи българският министър на защитата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР