Подкрепата за нашите деца, приобщаващото образование е основна политика на

...
Подкрепата за нашите деца, приобщаващото образование е основна политика на
Коментари Харесай

Мария Гайдарова: Над 4 800 деца със специални потребности се подпомагат от МОН

„ Подкрепата за нашите деца, приобщаващото обучение е съществена политика на МОН години наред. Политика, в която фокусът е върху задачата да дадем най-хубавото развиване на всяко едно дете, с цел да се усещат българските деца спокойни, уверени и да напредват. Това съобщи служебният заместник-министър на образованието Мария Гайдарова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Гайдарова бе участничка в европейска конференция на тематика " Ресурсните учители и специфичните просветителни потребности в приобщаващото обучение “.

Гайдарова посочи, че постоянно когато някое дете има специфична потребност от логопед или различен експерт, такава помощ би трябвало да бъде обезпечена във всяко едно учебно заведение, тъй като навременната поддръжка усилва шансът за тяхната бъдеща реализация. „ Близо с половин милиона лв. се подкрепят всяка година подрастващите. Много значим съставен елемент от образованието на децата е наличието на търпеливи и квалифицирани учители, които да им оказват помощ от самото начало на тяхното израстване. МОН следи развиването на процеса, има близо над 4 800 възпитаници и деца, които получават поддръжка, както и над 1000 са назначените ресурсни учители и в детски градини, с цел да може да приемем и другите деца на България “, разяснява още Гайдарова.

Грета Ганчева, шеф на дирекция приобщаващо обучение към МОН, означи, че към този момент има друго равнище на синхрон сред институциите и конференцията го потвърждава. „ Когато създадохме ресурсните центрове никой не си даваше сметка какъв брой значим е ресурсният преподавател, само че в този момент към този момент сме сигурни, че той е индивидът, посредством който се подтиква присъединяване на детето. Всяко дете би трябвало да се усеща добре признато, по тази причина стремежът ни ще бъде да създадем такива условия, че всяко дете да реализира максимумът потенциал на своите потребности. Имаме над 24 000 деца, както и 5 000 ресурсни експерти, задачата ни е да увеличим броя на тези специалисти, с цел да могат децата да бъдат оптимално добре готови “, разяснява още Грета Ганчева. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР