Подкрепата на президента Доналд Тръмп за антиправителствените протестиращи в Иран

...
Подкрепата на президента Доналд Тръмп за антиправителствените протестиращи в Иран
Коментари Харесай

Подкрепата на Тръмп в Иран налива масло в огъня на антиамериканските сили

Подкрепата на президента Доналд Тръмп за антиправителствените протестиращи в Иран е следващото разкъсване с политиката на предшествениците му, които се притесняваха, че сходна открита поддръжка може да има противоположен резултат и несъзнателно да помогне на хардлайнерите в ислямската република.

През последните дни Тръмп неведнъж поместваше в Туитър изявления в поддръжка на протестиращите, които излязоха по улиците, ядосани от наподобява неволното събаряне на украински пътнически аероплан и първичния опит на тяхното държавно управление да скрие ролята си в тази покруса.

Но това окуражаване от негова страна на стачкуващите крие и риска да удостовери обвиняванията на хардлайнерите в Иран, че тези безредици били инспирирани от американците.

" Когато иранският народ е засегнат от откритото лъгане от страна на държавното управление му за свалянето на самолета, той (Тръмп) трябваше да направи единственото вярно в този случай - просто да изкаже съболезнования на околните на починалите ", сподели Джон Олтърман, шеф на Програмата за Близкия изток във вашингтонския мозъчен концерн Център за стратегически и интернационалните проучвания.

" Като прави по този начин, че нещата да се завъртят към неговата персона, той делегитимира митингите и разрешава на държавното управление да ги показва като американски скрит план ", съобщи анализаторът.
Линията на предходните държавни управления на Съединени американски щати бе Вашингтон да поддържа известна отдалеченост от демонстриращите против ислямското управление на Иран. Тъкмо заради тази причина по време на огромните политически безредици в Иран през 2009 година държавното управление на президента Обама показваше единствено приглушена поддръжка.
Тръмп и екипът му обаче нямат такива задръжки.

Те виждат в своите изказвания в поддръжка на стачкуващите - даже в президентските изявления в Туитър на фарси от неделя - метод да окажат още по-голям напън на Техеран.

Вчера националният яд в Иран против свалянето на украинския аероплан се разрасна. Самият авиолайнер явно е бил свален от иранска ракета единствено часове, откакто ислямската република изстреля залп от ракети по иракски бази, в които са ситуирани американски бойци. Действията на Иран бяха в отговор на ликвидирането от Съединени американски щати на неговия върховен боен пълководец, военачалник Касем Солеймани, при ракетен удар с дрон.

Всички 176 души на борда на авиолайнера, в това число десетки млади иранци и хора от ирански генезис, починаха, което провокира вълна от потрес и отвращение в Иран и по целия свят.

Али Рабией, държавен представител, настоя, че иранските цивилен управляващи са научили едвам в петък, че революционната армия е свалила самолета. Тя е на директно послушание на висшия водач аятолах Али Хаменей.

" Истината е, че не сме лъгали ", сподели Рабией. След това той упрекна Съединени американски щати, че " разгръщат сянката на войната над Иран ".

Ебрахим Раиси, ръководителят на иранското правораздаване, излезе с предизвестие към протестиращите, че " сътрудниците на Америка и сътрудници на непознати страни " желаят да употребяват гнева поради Полет 752, с цел да " компрометират " сигурността на Иран. Техеран постоянно укорява за антиправителствените митинги задгранични конспирации.
Но други считат, че по-директният метод на държавното управление на Тръмп по този начин или другояче може да няма никакво значение.

" Реалността е, че когато (президентът Барак) Обама изрече единствено приглушена поддръжка за иранските протестиращи през 2009 година, режимът отново ги наричаше американски сътрудници и ги смаза. Ако държавното управление на Тръмп показва по-ентусиазирана поддръжка, режимът отново ще ги назова американски сътрудници и ще опита да ги смаже ", сподели Карим Саджадпур, специалист по Иран и старши помощник в Програмата за Близкия изток на Фонда " Карнеги " за интернационален мир.

" Най-доброто, което всяко държавно управление на Съединени американски щати може да направи, е да попречва опцията на режима да стопира интернет и да репресира хората на мрачно ", сподели той. " Но съгласно мен склонността на ислямската република към репресии е огромна и няма никакво значение кой какво приказва във Вашингтон ", добави Саджадпур.

В поредност изявления в Туитър от края на предходната седмица до момента, когато митингите против свалянето от Иран на пътническия аероплан се ускоряваха, Тръмп персонално се обърна непосредствено към иранския народ и го призоваваше да се надигне и да бъде чут.

Президентът приветства очевидното отвращение на някои от хората в двора на техерански университет да тъпчат нарисувани израелски и американски флагове като мълчалив израз на непокорство. Той също по този начин изиска държавното управление да разреши митингите и да пази стачкуващите.

" Към ръководителите на Иран - НЕ УБИВАЙТЕ ВАШИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ", написа той в Туитър в неделя. " Хиляди към този момент бяха убити или хвърлени в пандиза от вас, само че светът гледа.

И което е по значимото - Съединени американски щати гледат. Пуснете още веднъж интернет и оставете репортерите свободно да си правят работата! Спрете избиването на вашия прелестен ирански народ! ", добави президентът.

В събота, до момента в който митингите се разрастваха след признанието на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР), че непреднамерено е свалил украинския аероплан, Тръмп написа следното в същата обществена мрежа: " Към храбрия, измъчен отдавна ирански народ: с вас съм от първия ден на моето ръководство като президент, с вас ще продължи да бъде и моето държавно управление. Следим вашите митинги деликатно и сме възхитени от вашата храброст ".
Освен че поддържаха протестиращите, Тръмп и някои негови съпартийци от Републиканската партия жигосаха демократите за това, че не са изразили безапелационна поддръжка за иранските стачкуващи.

" Дори и под опасността от сълзотворен газ и даже пукотевица, храбрият ирански народ демонстрира по-голяма подготвеност да подлага на критика своите брутални управници, в сравнение с някои демократи и по този начин наречени специалисти тук в Съединени американски щати, в случай че се съди от техните първи реакции ", съобщи през вчерашния ден от трибуната на Сената водачът на републиканците в горната камара на Конгреса на Съединени американски щати сен. Мич Макконъл от Кентъки.

Присъедини се и държавният секретар Майк Помпейо. Миналата година той беше отправил невиждан апел към иранския народ да изпраща фотоси и видеа с репресии на силите за сигурност против митингите, които избухнаха поради покачването в цените на горивата, за което иранското държавно управление винеше американските наказания.
" Съединени американски щати са с тях в техните претенции за свободи и правдивост, в справедливия им яд към аятолаха и неговите креатури ", съобщи Помпейо в тирада през вчерашния ден в Университета в Станфорд.

" Ще повторя и настояването на президента Тръмп Иран да не наранява нито един протестиращ. Светът би трябвало да направи същото ", сподели той.

" Гласът на иранския народ е явен ", написа в края на предходната седмица в Туитър Помпейо. " Омръзнало му е от лъжите на режима, корупцията и некомпетентността, както и от бруталността на КГИР при клептокрацията на Хаменей. Заставаме до иранския народ, който заслужава по-добро бъдеще ", добави той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР