Подкрепа за всяка една добра идея“ обеща Тошко Йорданов от

...
Подкрепа за всяка една добра идея“ обеща Тошко Йорданов от
Коментари Харесай

Тошко Йорданов на срещата с ГЕРБ: Финансите на държавата изглеждат ужасно по вина на Асен Василев

Подкрепа за „ всяка една добра концепция “ даде обещание Тошко Йорданов от „ ИТН “ на ГЕРБ-СДС, само че не и сляпа поддръжка.

„ Мога да ви уверя, че ние като парламентарна група ще подкрепим всяка една добра концепция, без да робуваме на идеологически щампи, т.е. в случай че има нещо хубаво, което считаме и ние, и вие, че е потребно, ще го подкрепим, обаче в случай че считаме, че не е положително, не може да очаквате от нас поддръжка от нас за него “, сподели Йорданов и изрази вяра, че специалистите ще проведат градивен диалог. И обърна внимание, че в случай че ГЕРБ желаят да се образува болшинство, то би трябвало да има обща управническа стратегия, а не да е единствено на една от партиите.

ГЕРБ-СДС и „ ИТН “ се срещнаха за първи път в Народното събрание. Това е третата среща, която хората на Бойко Борисов организират през днешния ден с другите партии, откакто не реализираха единодушие с „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ за поддръжка и общ кабинет.

13 индивида от ГЕРБ се срещнаха с 10 от „ ИТН “. Не всички от страната на Има Такъв Народ са депутати.

„ Основните тематики, върху които считаме, че следва да приказваме, са: еврозона, Шенген, приемане и асимилиране на средствата по проекта за възобновяване и резистентност, постоянна финансова система, тъй като положението на обществените финанси е отчайващо, сигурна и предвидима данъчна финансова политика, както и всички наши хрумвания за развиване на секторните политики в една предстояща, смислена управническа стратегия за бъдещо държавно управление “, сподели председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя призна, че през последните две години партиите са се провалили в търсенето на консенсус и разговор, и изясни, че съгласно нея към този момент са осъзнали отговорността си.

„ Колкото и разнообразни позиции да имаме, то откакто ги отстояваме, само че с ясното схващане, че нашите работодатели – българските жители, изискват от нас дълготрайни решения, отговорност и държавнически метод. За всички нас е ясно, че не можем да си позволим следващи предварителни избори, тъй като това ще дестабилизира в допълнение страната и ще покаже, че политическата класа се е изчерпала от хрумвания и благоприятни условия, в случай че не намерим, несъмнено, допирни точки на единодушие, това е единственият излаз “, сподели още тя.

„ Искрено се надявам диалогът да е градивен, а не идеологически съкрушен, тъй като и нашите, и вашите гласоподаватели са ни изпратили тук да вършим работа, а не да се караме “, сподели той.

„ Ваша работа е по какъв начин подхождате и какъв брой време отделихте на втората политическа мощ, макар че в профил диалозите ви изглеждаха с предупреден край и извънредно безсмислени и странни “, разяснява Тошко Йорданов договарянията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Той упрекна някогашния финансов министър Асен Василев за финансовото положение на страната.

„ Ние сме дясно насочена партия, финансите на страната наподобяват извънредно по виновност на Асен Василев, за това имаме виновност и ние. Нашата виновност е, че не успяхме да ги спрем задоволително рано. Но повече такава неточност няма да допуснем и сляпа поддръжка няма да получи нито една политическа партия в този парламент “, предизвести той.

Две огромни задания пред 49-ото Народно събрание очерта Томислав Дончев от ГЕРБ – да се образува държавно управление и бюджетът. И предложи тъкмо с бюджета да стартират диалозите и се съгласи с Йорданов за „ сериозното положение на обществените финанси “.

„ Такъв недостиг за нас е безусловно недопустим. Не единствено тъй като стопира България по пътя за еврозоната, дефицитът в последна сметка значи дълг, а този дълг е наш – на страната, на българското общество. Даже диалогът за 3% недостиг не е безвреден – той отново е недостиг и значи 6 милиарда дълг годишно “, сподели Дончев. Според него по-притеснителното е, че съгласно техния разбор в бюджета има запаси, само че те не са за 6 милиарда.

„ Въпросът за държавно управление става още по-драматичен, тъй като това не е държавно управление, което би трябвало да ръководи в спокойна атмосфера, а държавно управление, което дружно с болшинството в Народното събрание би трябвало да взема тежки решения “, уточни той. Заподозря, че с Има Такъв Народ са на едно мнение по повод повдигането на налозите, тъй като във времена на рецесия е неприятна мярка и неприятен сигнал към бизнеса. И показа рецепта: две години да се резервира финансовата стратегия с по-малки разноски от бюджета, разчитайки на европейско финансиране.

Дончев изясни още, че би трябвало да се водят и политики по рационализация на образованието, районното развиване, водния бранш, връзките, инфраструктурата и да се приближава България до ядрото на Европа. И по тези параграфи позволи, че ще срещнат поддръжка, тъй като са „ безспорни “.

„ За бюджет можем да приказваме, в случай че имаме единодушие за държавно управление. Ние този вид го играхме няколко пъти, знаете доста добре, знаете какъв е резултатът и какво се получава, когато няма държавно управление, а има бюджет, юридически от парламент, който отива на избори “, сподели Йорданов, а от ГЕРБ се съгласиха, че това е „ доста рисков сюжет “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР