Подкрепа за достъп на повече селища до евроинициативата за безплатен

Подкрепа за достъп на повече селища до евроинициативата за безплатен ...

Над 5000 български селища ще могат да кандидатстват за еврофинансиране за безжичен интернет.Подкрепа за достъп на повече селища до евроинициативата за безплатен достъп до безжичен интернет WiFi4EU обяви Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС ). Според ведомството възможността за участие не трябва да зависи от тяхната големина. По този начин, над 5000 български градове и села, където няма безплатен достъп до публична интернет мрежа, ще могат да кандидатстват за финансиране пред Европейската комисия, съобщиха от МТИТС.

Инициативата Wifi4EU ще осигури до 2020 г. безплатен достъп до световната мрежа на жителите и туристите на 8 хиляди местни общности в Европейския съюз. Първият конкурс се очаква да бъде обявен през 2018 г. Общинските ръководства трябва да предложат място, където ще се предоставя безжичен интернет – административна сграда, общинска болница, библиотека, площад или парк. Инициативата бе обсъдена на поредица от срещи между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. По време на тези разговори бе подчертано, че е изключително важно да има баланс в географското разпределение на европейското финансиране.

МТИТС участва активно през последната година в подготовката на инициатива за безплатен достъп до интернет и съдейства за постигане на благоприятно за страната ни разпределяне на средствата. През 2017 г. в поредица информационни дни, експерти от министерството разясняваха на общините и заинтересованите оператори условията на процедурата за кандидатстване , които са известни към момента.

Източник: 3e-news.net