Подиграват ли се с пострадалите от потопа в Карловско?Безплатната дървесината

...
Подиграват ли се с пострадалите от потопа в Карловско?Безплатната дървесината
Коментари Харесай

Дървесината от наводнението в Карловско - безплатна, но не съвсем

Подиграват ли се с потърпевшите от потопа в Карловско?

Безплатната дървесината от наводението в Карловско се оказа, че не е напълно безвъзмездна. Още на първия ден след потопа в Карлово служебният министър на земеделието Явор Гечев съобщи, че дървеният материал, свлечен от реките, ще бъде раздаден безплатно на локалното население. Миналата седмица пък Народното събрание изслуша служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Една от дискутираните тематики беше по какъв начин страната оказва помощ на засегнатите след потопа села в Карловско. Една от помощите е точно раздаването на безплатни дърва.

Една от водещите малките екрани у нас провери какъв брой коства един кубик " безплатни " дърва и какъв брой е количеството им. Жители на село Богдан описват, че макар обещаните безвъзмездни дърва, през днешния ден картината е друга. Държавата е безапелационна, че дава дървата безплатно, а кметовете разпределят по описи на най-нуждаещите се. Дървата били безвъзмездни, само че за превоз и рязане би трябвало да се заплати по 40 лева на кубик. Това решение било взето на общо заседание.

На въпроса за какво един кубик дърва коства 40 лева, кметът село Богдан Христо Иванов дава отговор по този начин: " Има си горива, има си разноски, има си превоз, има си товари и по този начин. "

А кметицата на Каравелово Славка Червенкова също е безапелационна, че дървата се дават безплатно, само че се заплаща транспортния билет. " Фактически се заплаща по 1,50 лева плюс 3 лева превозен билет или за 10,50 лева по 5 кубика на къща давахме на безусловно цялото население ", коментира Червенкова.

Темата с  " безвъзмездните " дърва отприщи вълна от реакции в обществената мрежа Facebook. Сред един от мненията се откроява този на Владина Цекова. Тя е възмутена от обстоятелството, че се желаят пари от потърпевшите от потопа.

" Как е допустимо на хората от бедстващите карловски села да се желаят пари за дърва за огрев? КАК МОЖЕ, БЕ? Не стига, че тъкмо тия трупи, домъкнати от бурните води оставиха хората без покъщина и домове и унищожиха градините им... Ей, ненаяли се алчни люде, спрете да се гаврите с нещастието на хората! ", написа Цекова в профила си.

Тя се обърна към кметовете на потърпевшите села с думите: " Кметовете, вземете се в ръце и дайте на хората безусловно без пари дървата за огрев! " и дефинира обстановката като срамна и позорна.

" Имам вървене тия дни до Богдан и Каравелово, с цел да връча едно подаяние от другар от Щатите и персонално ще видя какво отново са надробили алчните души на локална почва. Не ви е позор. Цяла България се изсипа да дава непринуден труд и да оказва помощ с движимости и пари, вие пари ще им желаете за дървата, дето сами се свлекоха от посечената гора и им унищожиха животите. Всеки е задължен безплатно да даде в тази обстановка, а не да изнудвате хората. Боже, Боже! ", написа още Владина.

" Гледам новините и нямам доверие на очите и ушите си. Ненаядохте се бе... Не ви е позор! Хората благите не смеят да си кажат кой прави тия глупости. Зимата иде, а част от хората нямат и печки ", споделя Цекова и завърша обявата по този начин: " Край нямат парадоксите в Богдан и Каравелово! ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР