Подходящо ли е изпит по български за седмокласници да включва

...
Подходящо ли е изпит по български за седмокласници да включва
Коментари Харесай

Има ли грешка в теста по български след VII клас и уместно ли е да изпитваме седмокласници на слято и разделно писане

Подходящо ли е изпит по български за седмокласници да включва въпроси за слятото, полуслятото и разделното писане? Този въпрос разяснява през днешния ден пред bTV доцент Владислав Миланов , лингвист от Софийския университет, във връзка националното външно оценяване по български език и литература, в чийто тест бе включена задача, изискваща сходни познания.
 Тестът от изпита по литература след VII клас с правилните отговори
Според учители въпросът в задача №17 е подвеждащ, други напряко споделят, че има неточност. Спорно е дали, без да са учили слято, полуслято и разделно писане, седмокласниците биха могли да знаят дали вярното изписване е " леснопреносим " или " елементарно портативен ".

Ето и задачата:

17. В листа за отговори препишете текста, като поправите позволените 14 (четиринайсет) неточности – правописни, пунктуационни и при членуване.

Предпочитана и утричана бутилираната вода се постанова като беспорен любимец на международният пазар измежду напитките. Тя е станала не разделна част от живота ни и е едно от най огромните потребителски феномени на нашето савремие. Засилената ѝ приложимост, се свързва с концепцията за понижаване на консомацията на беззалкохолните питиета, като следва да се регистрира и обстоятелството, че е елементарно приносима и налична в търгофската мрежа.

Ето и текста без неточности, оповестен в ключа с правилните отговори, оповестен от МОН часове след изпита:

Предпочитана и отричана, бутилираната вода се постанова като неоспорим любимец на международния пазар измежду напитките. Тя е станала неразделна част от живота ни и е едно от най-големите потребителски феномени на нашето съвремие. Засилената ѝ употреба_се свързва с концепцията за понижаване на потреблението на безалкохолните питиета, като следва да се регистрира и фактът, че е елементарно портативна (леснопреносима*) и налична в комерсиалната мрежа.

В отговор на терзанията и мненията, от Министерството на образованието оповестиха, че ще одобряват и двата отговора за правилни и под линия в ключа с правилните отговори прецизираха, че: " Независимо от това, че в текста словосъчетанието елементарно портативна не е употребявано като комплицирана дума и е вярно да се написа разделно в сходство с Официалния правописен речник на българския език (виж. 55.6 и 53.17.1), за правилно ще се приема и леснопреносима ".

На въпрос кое е вярното изписване доцент Миланов посочи, че е слятото, т.е.  " леснопреносим ", само че разяснява, че въпросът в действителност е комплициран и " фактът, че през последните дни приказваме единствено за това значи, че сме сложили седмокласниците в нелека обстановка ".

" Думата се пиша слято, само че казусът със слятото, полуслятото и разделното писане в българския език е доста сериозен и при редица думи има опция да бъдат изписвани както слято, по този начин и разделно. Зависи от употребите, само че това седмокласниците изрично няма по какъв начин да знаят .

Фактът, че ние с вас си приказваме за неща, които вълнуват нас, филолозите, фактът, че в случай че поставите по този начин думата, ще видите, че даже студентите българисти, даже учителите ще се замислят, ще търсят езиковедска логичност в това по какъв начин да напишат думата, значи, че задачата не е изключително правилно сложена .

" Седмокласниците учат всичко друго, само че не и по какъв начин да бъдат правописно грамотни - добави доцентът. - Седмокласниците учат градежа на изречението, типовете фрази, само че седмокласниците не учат това, което на следващия ден ще им би трябвало в живота - да бъдат грамотни. Седмокласниците не вършат тези диктовки, които ще им изградят умеене на следващия ден, когато би трябвало да напишат молба до работодателя си или да приказват безапелационно, с цел да покажат своята подготвеност, това остана някак си апропо. "

Доц. Миланов поздрави всички, които са се справили със задачата, само че посъветва повече да не ги слагаме в такава обстановка, " тъй като това не е обект на тяхното образование, тъй като учебниците на никое място не слагат акцент върху правописа, не ги карат да мислят върху правописа ".

За речта на депутатите

Той разяснява и качеството на юридическите текстове, които следи дружно със студентите си адвокати:

" Няма законопроект на страницата на Народното събрание, който да не е лишен от правописни и пунктуационни неточности. Обида е това и към хората, които вършат законите на страната, а не познават законите на езика ни ... Пред нас излиза един артикул, който не дава отговор на условията за висока правописна и правоговорна просвета. "

Доц. Миланов и студентите му наблюдават и речта на депутатите , а резултата от наблюденията заключи по този начин:

" Наблюдаваме ги и от есента ще имаме графа, която ще демонстрира тези правописни неточности, тъй като се оказва, че статистиките, които вършим през днешния ден, се отнасят към образците, които моите надълбоко уважавани професори преди време определяха като " неточности, допускани от идеално слаб възпитаник ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР