Подходящият сос към вашето месно ястие или просто обикновена пържола

...
Подходящият сос към вашето месно ястие или просто обикновена пържола
Коментари Харесай

Най-популярните сосове за месо

Подходящият сос към вашето месно ядене или просто елементарна пържола е това, което е вярната температура за виното. Ако двата съставния елемент са синхронизирани, то главния - в тази ситуация усетът на месото, ще разцъфне и ще ви завоюва славата на добър готвач.

Все отново кой желае в чинията си просто едно сготвено парче месо? Сосовете за меса могат даже да прикрият недобре изпълнената рецепта - било то откъм усет или визия.

Класики измежду сосовете за месо са френските съществени сосове като Бешамел, Беарнез, сосове на основата на лук, бяло вино и горчица, сосове с кисели краставички и още много разновидности.

Събрахме няколко предписания за сосове за месо, с които ще можете да приготвите някои от най-разпространените студени и топли сосове, подобаващи за месо.

Гъбен сос

 Гъбен сос за месо

Необходими артикули: 250 г гъби, 4- 5. с. л. масло, 1 ситно нарязана глава кромид лук, 2 с. л. брашно, 1 чаша бяло вино, сол и черен пипер на усет, 1 с. л. лимонен сок

Начин на подготвяне: Измитите авансово гъби и лук се нарязват на ситно и се запържват в маслото. Към тях се прибавя брашното, което служи за сгъстител, като се внимава то да не загори. Веднага след него се сипва виното и в случай че е належащо - още вода. Сосът за месо се осолява и ври на слаб огън към 10 мин. След като е подготвен, се подправя с лимоновия сок и черния пипер.

Доматен сос с вино

 Доматен сос за месо

Необходими артикули: 500 г смлени или настъргани домати, може и от консерва, 1/ 2 чаша вода, сол на усет, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. алено вино, 1 ч.л. мед, масло за овкусяване, дафинов лист, магданоз

Начин на подготвяне: Половината от доматите и чашата вино се поставят да се варят, до момента в който се изпари част от течността им. Пуска се дафиновият лист и се поставя малко сол. След към 10 мин. към тях се прибавят останалите домати, разбъркани добре с брашното. Сосът ври на слаб огън, до момента в който стане задоволително гъст. Накрая се прибавят мед, масло, черен пипер и в случай че е належащо - още сол. Дафиновият лист се изважда. Така приготвеният сос се поръсва с нарязан на ситно магданоз.

Сос Бешамел

 Сос Бешамел става за месо

Необходими артикули: 3 с.л. брашно, 4 с.л. масло, 3 водни чаши студено прясно мляко, сол на усет, черен пипер на вкус

Начин на подготвяне: Брашното и маслото деликатно се запържват, без да изгаря брашното. Към тях се прибавя прясното мляко. По време на тази процедура би трябвало интензивно всичко да се разбърква, с цел да се избегне приемането на бучки. Сосът ври на слаб огън към 10 мин. След като стане задоволително гъст, към него се прибавя сол и черен пипер По предпочитание можете да го поръсите и с някакви зелени подправки като магданоз или див лук.

Студен чеснов сос сос от майонеза и горчица

 Студен сос за месо

Необходими артикули: 1 кутийка майонеза, 1 с. л. кисело мляко, 1 ч. л. горчица, 1 скилидка чесън, 1 кисела краставичка, черен пипер на вкус

Начин на подготвяне: Майонезата, киселото мляко и горчицата се смесват и рабъркват добре. Към тях се прибавя една предходна през преса чеснова скилидка и ситно нарязаната кисела краставичка. Добавя се черен пипер съгласно усета и по този начин приготвеният сос е подобаващ за всевъзможен тип месо.

Още няколко соса, подобаващи за месо: Пикантен сос, Сос Горчица, Сос Тартар, Холандез, Грейви, Сос с топено сирене и сметана, Сос Мадейра, Сос Алиоли, Сос Баже.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР