Подходът на БСП е принципен, не силов – предсрочните избори

...
Подходът на БСП е принципен, не силов – предсрочните избори
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Имаше див пазарлък по стаите за Изборния кодекс

Подходът на Българска социалистическа партия е кардинален, не силов – предварителните избори не могат да бъдат цел, а средство за промяна на ръководството и смяна. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по Българска национална телевизия.

„Искаме да се възвърне върховенството на закона в България, възобновяване на гражданските права на хората и завършек на това задкулисие, което наблюдавахме през целия преход. Предсрочните избори са средство за реализиране на тази цел. Да, желаеме предварителни избори и това не се е променило“, сподели Нинова.

Напуснахме Народно събрание по три аргументи, изясни тя. В онази нощ, когато се гласоподава кодексът, ръководещото болшинство жестоко наруши законите на България. Например – наруши настоящия закон да има машинно гласоподаване във всички секции или наруши закона, който изисква да бъде заменена ЦИК. На второ място, жестоко посегна на цивилен права, да вземем за пример правото с преференция да разместваш листите. Още по-важно правото по правосъден ред да искаш да обжалваш решение на някоя от изборните комисии. Това е съществено нарушаване. Третото, поради което сме напуснали е, че това стана не в разговор с партиите, а в див пазарлък по стаите на парламентарните групи. Това беше брилянтен пример на модела на прехода и задкулисието. Ние също получихме покана да се включим в това, само че отказахме, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

„ Ние напущаме, тъй като желаеме господство на закона без значение от партийните и тесните ни и персонални ползи “, сподели Нинова.

Диагнозата, която даде през днешния ден Движение за права и свободи е вярна, само че лекуването, което те оферират, за нас, е неверно, разяснява още Корнелия Нинова. Те оферират програмен кабинет с представители на всички парламентарни партии. Това за нас е безусловно недопустимо. Това значи, че никой не носи отговорност, както по времето на Прехода. Тогава същинската съпротива ще стане народът, предизвести Нинова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР