Подготвят се частични изменения на Закона за ветеринаро-медицинската дейност. До

...
Подготвят се частични изменения на Закона за ветеринаро-медицинската дейност. До
Коментари Харесай

Законови промени ще развържат ръцете на ветеринарните власти

Подготвят се частични промени на Закона за ветеринаро-медицинската активност. До дни работната група ще показа своите оферти. Най-вероятно ще има ремонти, които да развържат ръцете на способените органи да си свършат работата в обстановки като тази с чумата. Това заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов пред БНР.

По думите му такива промени явно са нужни: " Тъй като и когато е бил подготвян самият закон, никой не е предполагал, че ще се надигнем пред такива обстановки. Но явно е, че откакто има прецеденти, това може да се повтори – да има рецидиви ".

Според него е потвърдено, че чума е имало. " Това са обстоятелства, които няма по какъв начин да се отрекат. Потвърдени резултати и от нашата, и от френската лаборатория, която не е някаква измислена лаборатория, а Европейската референтна лаборатория ", разяснява Янко Иванов.

Първият кръг проби бяха от трикилометровия сектор от инфектирани зони и те бяха за съществуване на вирус, напомни заместник-министърът. „ Открихме го и се приложиха общоприетите за тази болест ограничения – унищожаването на инфектирани и контактни животни “. Вторият кръг от проби се отнася до 10-километровата зона отвън инфектираните огнища. " Те са за първо да потвърдим дали са свободни от вирус, и второ, и в случай че се открият антитела, ще търсим дали има съществуване на вирус ", изясни Иванов.

Относно последствията от отхвърли на стопани на някои от стадата в Странджа да позволен вземането на повторни проби, заместник-министърът уточни:

" 21 дни след убиването на последното животно и завършването на заключителна стерилизация е допустимо фермите и стадата да се населят наново. Няма по какъв начин при съществуване на стадо, за което не знаем какъв е здравният статус – дали е инфектирано или не, да се допусне населване още веднъж. Тоест, те в този момент са причина да не може и другите стопани да населят своите ферми ".

Мерките са доста непопулярни, призна Янко Иванов, само че, по думите му, " те целят да защитят интереса на обществото, а не на обособения собственик " . В момента, съгласно зам.-министъра, е оскърбен ползата на обособения собственик, само че " този собственик стартира да нарушава интереса на обществото ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР