Подготвяният повече от година и половина нов закон за храните

...
Подготвяният повече от година и половина нов закон за храните
Коментари Харесай

Новият Закон за храните скара производителите на бутилирана вода

Подготвяният повече от година и половина нов закон за храните се трансформира в камък на раздора за производителите на бутилирана вода - минерална, изворна и трапезна. Причината - текстовете ще разрешават към този момент легално на един извор да има повече от една компания концесионер.


Спор за доста пари. Промените, засягащи бутилираната вода, не се оферират за първи път. Последният приключил несполучливо опит за допускането на няколко концесионера на един извор е от 2014 година

Сегашният вносител на поправките - Министерството на земеделието и храните, се дистанцира от тях. Самият министър на земеделието Румен Порожанов ги дефинира като бизнес в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ".
Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: За страдание тематиката с водата не трябваше да бъде изобщо в закона за храните, тя не биваше да бъде уреждана там, само че по едно или друго стичане на събитията беше въведена там. Не искам аз персонално в този закон да решаваме бизнес връзки.
Въпросът с вносителя на поправките и метода на предлагането провокира подозрение и в основните съперници по законопроекта.
Васил Стоименов: Досега в медиите не е отразена позицията на вносителя, тъй като ние не сме вносители на този законопроект, ние просто поддържаме законопроекта.Жана Величкова: Как се вършат измененията ние не можем да знаем, тъй като сред текста, който ние сме подкрепили като участваща в междуведомствената работна група асоциация, и текста, който е в Народното събрание, има голяма разлика.
Законопроектът беше признат в пленарна зала главно с гласовете на ГЕРБ и Обединените Патриоти. От Българска социалистическа партия гласоподаваха въздържал се, само че като цяло също поддържат текстовете.
Съществува такова браншово напрежение, само че за нас нещата са кардинални. Не е допустимо на един водоизточник да има един концесионер в случай, че имаш задоволително дебит за други капиталови планове. Второ не е допустимо и не е задоволително да се смени комерсиалното изложение с комерсиалната марка.
И до момента в който текат разискванията на законопроекта в Народното събрание, две социологически организации излязоха със представителни изследвания по отношение на пазара на минерални води. Данните в тях удостоверяват, че става въпрос за доста печеливш отрасъл, защото над 1,5 млн от българите употребяват точно бутилирана вода.

Според Алфа Рисърч когато избират бутилирана вода, водещо значение има марката, следвана от извора и цената.

От Галъп интернешънъл задават по различен метод въпроса към потребителите - одобрявате ли да се показва извора на водата. Над 93 на 100 от запитаните отговорят позитивно.
В Европа без изключение работи правилото на едно находище да има единствено един виновен оператор, който да употребява водата за бутилиране. Това не изключва опцията свободните количества да бъдат употребявани за други цели.
На тъкмо противоположното мнение са от Съюза на безалкохолната индустрия в България.
Васил Стоименов: Няма на никое място в еврозаконодателството или в директивата принцип, който да споделя едно находище - един концесионер. Искат имената на изворите, които са национално благосъстояние, да станат частни търговски марки, това нещо е неприемливо.
В момента има по няколко концесионера на едно находище по исторически аргументи във Велинград, в Хисаря и в Горна баня.

Според Съюза на безалккохолната индустрия, в случай че се вкара правилото един концесионер на едно находище, това би означавало, че там където са повече, би трябвало да затвори най-малко една от двете заводи.

Новият закон за храните беше признат на първо четене от депутатите на 26 октомври и се чака още идната седмица да стартира разискването му за второ четене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР