Подготвяни от МВР законодателни промени предвиждат водачите на електрически тротинетки

...
Подготвяни от МВР законодателни промени предвиждат водачите на електрически тротинетки
Коментари Харесай

МВР иска шофьорски книжки за водачите на електрически тротинетки

Подготвяни от Министерство на вътрешните работи законодателни промени плануват водачите на електрически тротинетки да имат шофьорска брошура. Това се разбра от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов на парламентарния надзор.

" Да не се движат по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 км в час, да не надвишават оптимално допустимата скорост от 25 км в час, да са на възраст не по-малко от 16 години и притежаващи една от категориите в закона за придвижване по пътищата. Обсъждат се редица условия за самостоятелните електрически транспортни средства, в това число въвеждане на регистрация за по-големите от тях ", сподели Маринов, представен от БНР.

Преди дни Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " разгласява план на правилник за придвижването на електрически тротинетки, който планува този тип транспортни средства да се третират като колела. С тях липсва условие за шофьорска брошура и е планувано електрическите тротинетки да се движат по велоалеите, а при липса на такива - най-близо до дясната граница на платното за придвижване, само че единствено в случай че лидерът е над 16 година Предвидено е 14- и 15-годишните също да могат да се движат с електрически тротинетки, само че единствено по велоалеите.

Въпреки че все още липсват ясни правила за ръководството на електрически тротинетки, министърът не се съгласи с апелите да не се постановат санкции на водачите им, до момента в който не бъде основан правилник. Според него при открити нарушавания от водачи на електрически транспортни средства се ползват наредбите в Закона за придвижване по пътищата.

" За нарушаване на разпоредбите за потребление на пътното платно водачите се глобяват с санкция от 20 до 150 лева Когато вследствие на нарушаването е основана непосредствена заплаха за придвижването - санкция от 20 лв., в останалите случаи на погрешно разположение на пътното транспортно средство на пътното платно ", изясни Маринов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР