Подготвяме се интензивно за приемане на еврото, като се работи

...
Подготвяме се интензивно за приемане на еврото, като се работи
Коментари Харесай

Финансовият министър: Подготвяме се интензивно за приемане на еврото

Подготвяме се интензивно за приемане на еврото, като се работи с целева дата 1 януари 2024 година. Това съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова в изявление за Българска телеграфна агенция.

Създадена е междуведомствена работна група, която да приготви проектозакон за приемане на еврото. Очаква се информационната тактика за еврото да бъде призната в околните седмици. Работи се и на техническо равнище взаимно с Българска народна банка за СЕПА-плащанията. Идентифицирани са всички участници, с които би трябвало да се работи за въвеждане на еврото. Това са всички държавни институции с финансова информация.
 
 „ Очаквам задържане на равнищата на инфлацията, само че до края на годината тя ще продължи да бъде двуцифрено число. Очаквам и спад на темпа на напредък на брутния вътрешен артикул на годишна база. Това са упованията и на интернационалните институции - те съответстват с нашите прогнози “, уточни Велкова.
 
По думите й без значение от нарастването на лихвата от страна на ЕЦБ, което не е правено повече от 11 години, това няма да докара до забележителен спад на инфлацията, тъй като тя е подбудена от високите цени на енергоносителите и на храните, както и от нарушените системи на доставки.
 
Относно бюджета за идната година финансовият министър съобщи, че ведомството ще стартира с инструкции при започване на септември и ще съблюдава бюджетната процедура. „ Тъй като обаче сме служебно държавно управление, ще изготвим базов бюджет, в който ще намерят отражение взетите решения от страна на Народното събрание, без да залагаме в базовия сюжет каквито и да било политики. Ще се разработят разнообразни сюжети и други възможности на предложенията. Те единствено ще бъдат изчислени, а постоянното държавно управление ще реши кое да включи и по какъв начин тъкмо да си осъществя политиката през бюджета “, сподели Велкова.

Как се закръглят цените в евро следи работна група

Според нея по груби оценки за поетите задължения за идната година се вижда забележителен растеж на разноските в границите на 6-6,5 милиарда лв.. Ръст в приходите в този размер надали ще можем да чакаме. Това слага въпроса да се търси решение за преструктуриране на разноските, с цел да не се отиде на смяна на данъчната политика. Ако увеличим дълга или недостига, ще нарушим критериите на Европейска комисия и това неизбежно ще е спънка пред приемането на еврото, изясни министърът.
 
 istock istock
И добави, че като специалист не би предложила да се подвигат налози, а да се  оптимизира разходната част на бюджета.
 
Актуализация на настоящия бюджет може да се прави, единствено в случай че чакаме преизпълнение на приходите. При изискване че все още не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация би трябвало да подвигаме дълга и недостига, а не бихме тръгнали да работим в тази посока. Финансиране на спомагателни разноски можем да търсим единствено в тяхното преструктуриране. Затова не е нужна актуализация, тъй като ни се разрешава от Закона за обществените финанси, сподели финансовият министър.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР