Подготвяме нов закон, който да стимулира развитието на инфраструктурата в

...
Подготвяме нов закон, който да стимулира развитието на инфраструктурата в
Коментари Харесай

МРРБ ще разработи нов закон за развитие на инфраструктурата

Подготвяме нов закон, който да подтиква развиването на инфраструктурата в страната, като съкрати всички административни периоди и ги приведе по опция до една година подготвителна работа за строителство.

Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов пред Нова телевизия. Работи се върху вид за специфичен закон с ясни параметри за всеки служител в какъв период да извършва своите отговорности по подготвителните процедури.

Министър Караджов изясни, че смяната се постанова, тъй като в настоящия си вид Законът за устройство на територията е неприспособим за огромни инфраструктурни планове. Дори и при обезпечено финансиране, с цел да стартира строителство на автомагистрала, процедурите преди този момент лишават сред 5 и 6 години. Само приемането на екологични разрешителни е към 20 месеца, уточни министърът. Идеята е административната подготовка дружно с всички процедури да лишава до една година.

Караджов заяви, че АПИ ще стартира ремонт на първокласния път Ботевград – София в сектора от Ботевград до пътен възел „ Витинска река “ на Автомагистрала „ Хемус “ през прохода „ Витиня “, поради извънредно неприятното положение на пътната настилка. Той изясни, че тежкотоварните камиони над 12 тона се постанова да минават оттова поради сериозна щета в ригела на виадукта при 34-ти км на автомагистралата – това е сериозен детайл за градивната непоклатимост на цялото оборудване. Повредата го прави рисково за прекосяване от тежкотоварни транспортни средства. Проблемът е, че сега по този, както и по още 278 стартирани обекта, няма настоящ контракт за настоящ ремонт и поддръжка. За да бъде решен законово въпросът и ремонтите да могат да продължат, през днешния ден ще бъде прегледан отчет на АПИ в комисията по районна политика. Вицепремиерът разчита депутатите да разрешат да се продължи осъществяването на стартирани обекти по тези контракти до провеждането на търгове за избор на нови реализатори за настоящ ремонт и поддръжка.

За Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле министърът заяви, че чака през май работните групи да излязат със мнение кой е най-хубавият вид съгласно това каква ще е икономическата, екологичната и обществена цена. Според изводите от тези три параметъра ще се избере и вид, по който да се продължи строителството, сподели министър Караджов. Той уточни, че в случай че бъде предпочетен разновидността, за който има определени реализатори за строителство и контрол, работата може да стартира бързо и да приключи в оферти от изпълнителя период от 3 години.

Вицепремиерът беше безапелационен, че тол системата би трябвало да влезе в действителния си обсег, който е бил очакван при основаването й преди две години – 6050 км. Той разяснява, че схваща недоволството на превозвачите, само че е значимо съотношението сред приходите от тол такси и винетки да бъде заслужено, а не както е в момента- 2/3 от приходите от пътни такси да са от винетки. „ Справедливият метод е 2/3 от приходите да идват от тежкотоварния трафик и от 1 юли салдото ще бъде възобновен “, сподели районният министър. Той акцентира, че страната първо ще се погрижи за възстановяване на положението на пътната мрежа, като за задачата за първи път тази година се планува действително финансиране, с цел да бъдат ремонтирани към 3000 км републикански пътища.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР