Подготвяме инсинераторът в София да работи на 24-часов режим, за

...
Подготвяме инсинераторът в София да работи на 24-часов режим, за
Коментари Харесай

Заради коронавируса: Подготвят инсинераторите за изгаряне на болничните отпадъци

" Подготвяме инсинераторът в София да работи на 24-часов режим, с цел да може да гори отпадъците от лечебните заведения в изискванията на зараза от ковид ". Това заяви в студиото на „ Лице в лица “ по БТВ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той посочи, че мярката е по искане на Националния действен щаб.
Инсинераторът би трябвало да е подготвен до седмица, като сега там се изгарят 12 тона боклуци дневно, само че би трябвало да се има подготвеност за доста по-големи количества. „ Имаме задача с три незнайни – все още не се знае какъв брой лечебни заведения ще би трябвало се обслужват, какъв брой заболели ще се лекуват в тях и какво ще е количеството на отпадъците “, съобщи Димитров. Той посочи, че има и авариен вид – инсинераторът в Девня, който обаче е частен. Вече е извършен диалог със притежателят там, който е декларирал подготвеност да прекрати изцяло настоящите поръчки и да бъде напълно разполагаем на щаба и потребностите на лечебните заведения. Министърът бе безапелационен, че болничните боклуци би трябвало да се изгарят, с цел да не се допусне разгръщане на болестта с ковид. Той добави, че е добре да се откри метод и хората, които се лекуват у дома да могат да събират всички рискови боклуци и те също да отиват в инсинератор.
Емил Димитров увери, че няма боклуци в страната, които да се горят в прорез със закона. Продължава вносът само на бали за циментовите фабрики, както и такива за скраб. „ Тази вечер връщаме и още 20 контейнера с противозаконни боклуци към Италия, като заслугата за това е на основния прокурор Иван Гешев. Малко по малко ги чистим “, съобщи министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР