Подготвям актуализация на бюджета на Столична община. Предвижда се намаляване

...
Подготвям актуализация на бюджета на Столична община. Предвижда се намаляване
Коментари Харесай

Мерките за облекчения на бизнеса в София ще се гледат в общинския съвет на 16 април

Подготвям актуализация на бюджета на Столична община. Предвижда се понижаване напълно разноските на общината - за поддръжка, където е допустимо и преосмисляне на инвестиционнота стратегия, само че тъй че страгегическите планове на града - метрото, плановете за ръководство за боклуци, строителството на детски градини да не се засягат. Помолила съм специалистите от икономическия съвет, които приготвиха първия пакет от ограничения за облекчения на бизнеса в София, да ни оказват помощ, да създадем прогнози за общинските доходи до края на годината. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

Огромни са загубите за бизнеса в София поради изключителното състояние, както и за бюджета на Столичната община. Само за месец март 19 млн. лв. по-малко са събрани от локални налози и такси. Най-пострадал бранш в града е превозът. От затварянето на " Синя " и " Зелена " зона загубите за месец март на ЦГМ са 6 млн. лв., а на общинските транспортни оператори 6.5 млн.

„ Таксата битови боклуци за първото тримесечие ще се заплаща не до 30 април, както до момента, а до 30 юни дружно с отстъпката за мастните налози. Надяваме се с това и с още няколко ограничения да облекчим жителите и бизнеса “, изясни Фандъкова за ограниченията.

Общинският съвет ще вземе решение за първия пакет от ограничения за облекчения на бизнеса в София на съвещанието си на 16 април.

Предложените ограничения са:
освобождение от наеми на общински терени или пространства, както и такса тротоарно право на всички бизнеси, главно заведения, които не са работили по време на изключителното състояние. Това ще се случи със задна дата от оповестяването на изключителното състояние, т.е. от 13 март.чрез Общинския гаранционен фонд се планува освобождение на 1 млн. лв. за гарантиране на заеми за дребни и междинни предприятия. Гаранцията е в размер на 50% до този миг. Обмислят се и разновидности, в които да се повиши този %.таксата битови боклуци за първото тримесечие да се заплаща до 30 юни, дружно с отстъпката от 5% от локалните налози. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР