Подготвя се разделянето на две на Комисията против корупция и

...
Подготвя се разделянето на две на Комисията против корупция и
Коментари Харесай

Йорданова: Цацаров ще се раздели с поста си след промените в КПКОНПИ

Подготвя се разделянето на две на Комисията срещу корупция и лишаване на нелегално добитото имущество. Ще се образува Комисия срещу корупцията, която да има и проверяващи пълномощия, сходно на Национална агенция за приходите и митниците, а също и комисия за лишаване на нелегално добитото имущество. Това съобщи в ефира на министърът на правораздаването Надежда Йорданова. 

По думите й, след преструктурирането сегашният ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров няма да остане на поста си, тъй като за двете комисии ще бъде определен нов състав. Тепърва обаче щяло да се създават критерии за избор на членовете на новите звена и на тяхното управление.

Обсъждат се и промени, касаещи Висшия правосъден съвет. От правосъдното министерство ще предложат членовете на Висш съдебен съвет да имат право да упражняват магистратската си специалност до момента в който са част от съвета. Обсъжда се още парламентарната квота да бъде отворена за хора от академичната общественост, а не за настоящи магистрати, тъй че да се понижи политическото въздействие във Висш съдебен съвет.

Конкретен механизъм за следствие на основния прокурор и възможното му привличане към наказателна отговорност е създало правосъдното министерство в Плана за развиване и резистентност, сподели още министърът на правораздаването. Предложението е основният прокурор да може да се проверява от магистрат, чийто сан дава отговор на тежестта на закононарушението, за което е формирано произвеждане. Той ще бъде избиран на инцидентен принцип сходно на настоящето инцидентно систематизиране на делата.

За да не се усеща заплашен проверяващият, са планувани и гаранции - досъдебното произвеждане ще се води по този начин, че основният прокурор да не може да му влияе. След края на следствието или на досъдебното произвеждане кариерното развиване на проверяващия магистрат няма да зависи от основния прокурор.

" Осъществяването на тези промени е заложено да стане до началото на 2023 година Европейската комисия обаче смята този период за нечестолюбив и упорства да се редуцира. Докато се случат тези промени, министерството на правораздаването ще разчита на Висшия правосъден съвет да влезе в пълномощията си и да ревизира сигналите против основния прокурор Иван Гешев ", добави министър Йорданова.

Тя добави, че има голям брой сигнали против настоящия основен прокурор, които сега се ревизират. Освен обществено известния, обвързван с лишаване на бизнес, има и сигнал за отвод за следствие на избрани условия - изгубени или унищожени търговски каузи и за какво прокуратурата е отказала да проверява изгубването им.

" Трябва да напомним на жителите, че това е най-голямата власт, която има прокуратурата – по какъв начин да води следствието. Дали да го води по метод, по който да се разобличи отговорния или да протака нещата, тъй че виновният да не може да бъде наказан ", каза Йорданова. По думите ѝ, сега прокуратурата за следващ път манипулира дебата за правосъдната промяна и измества фокуса, а казусът с отчетността на основния прокурор виси от десетилетия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР