Подготвя се проект на Стратегия за развитие на висшето образование

...
Подготвя се проект на Стратегия за развитие на висшето образование
Коментари Харесай

Вълчев: Обмисляме дуална форма на обучение и в университетите

Подготвя се план на Стратегия за развиване на висшето обучение и в него се обмисля да има дуална форма на образование в университетите, само че тя няма да е наречена по този метод. Има смисъл студентите да съчетават образование в действителна работна среда с образование във висшето учебно заведение, само че това допуска търсенето на такава " хибридна форма ", сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който взе участие в полемика със студенти на тематика " Висшето обучение в България - провокации и решения ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Той още веднъж заяви, че инспекция в няколко висши учебни заведения е посочила, че сред 15 и 20 % е междинната посещаемост от студентите на лекции. " Това е разликата сред образованието в едно висше учебно заведение, което държи на репутацията и на качеството си, и сред друго висше учебно заведение, което го избива на симулация и на бутафория ", разяснява министър Вълчев. Той означи, че " първите висши учебни заведения " изискват от студентите си целогодишно, непрекъснато и всекидневно наличие - с планове, задачи и четене на литература, а освен от сесия на сесия и от изпит на изпит, както е при други университети. Образователният министър сложи и въпроса, в случай че студентите работят, може ли да учат дейно, в постоянна форма на образование.

Предизвикателствата пред висшите ни учебни заведения са свързани с това да са по-конкурентни на все по-глобализиращия се учебен пазар и по тази причина те би трябвало да са по-свързани, да вършат повече просвета и да влагат в млади преподаватели, сподели министър Вълчев. По думите му през последните години беше направена доста огромна смяна, обвързвана с преструктурирането и с понижението на приема в университетите. Беше " нулиран " приемът в над 25 професионални посоки в разнообразни висши учебни заведения, а с над 50 % беше понижен приемът в обществените, правните и стопанските науки, където имаше търсене на висше обучение, обвързвано единствено с дипломата за него. Най-голямото предизвикателство пред нашите висши учебни заведения е да са свързани в европейските академични мрежи, да се приготвят за епохата на цифровата промяна и изкуствения разсъдък, да трансформират образователните си стратегии и да се приготвят за " учене през целия живот ". Това е належащо, тъй като през идващите десетилетия няма да се сменят работни места, а ще се сменят специалности и може би ще се наложи младежите да имат по няколко магистърски степени - в интервал от 10 години, сподели министър Вълчев. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР